Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Feriefyll blir til hverdagsfyll

Nordmenn drikker som aldri før, viser nye salgstall fra Vinmonopolet og bryggeribransjen. Ferietid gir en særlig opptur på alkoholforbruket. Men vanen med litt ekstra i glasset kan gi alkoholproblemer når høsten kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil i år har vi drukket ti prosent mer alkohol enn i fjor, ifølge salgstall fra pol og bryggerier. I snitt drikker hver nordmann 5,35 liter ren alkohol i året, noe som tilsvarer 347 små ølflasker.

Fyll blir «lovlig»

I ferietida drikkes det mer enn ellers. Livet skal nytes, og vinflaska på bordet gir en markering av at det ikke er hverdag.

- Ferien gir oss en anledning til å drikke mer enn vi ellers gjør. Det er mer «lov» å ha vin til maten hver dag og kose seg med en øl eller flere på terrassen om kvelden, sier Svein Erik Løkken.

Han er klientformidler ved Vangseter. Der har de i 14 år tatt imot mennesker med rusproblemer.

Løkken mener feriene forsterker problemet med et eventuelt alkoholmisbruk.

Mange ringer

På Vangseter har de et jevnt tilsig av folk som vil ha hjelp til å håndtere rusmisbruket. Særlig mange ringer når fridagene er over. Løkken er vag på når feriekosen med alkohol vipper over til å bli et problem.

- Grensene her er veldig uklare. Den enkelte er nødt til å være helt ærlig med seg selv og være åpen for å innrømme at han eller hun kan ha et problem, sier Løkken.

Problemer

Ifølge undersøkelser fra Sverige har hver tiende et overforbruk av alkohol.

Helsepersonell varsler nå om faren ved feriekosen med alkohol.

- Det overforbruket av alkohol som er vanlig under ferien blir en risiko når ferien er over, sier overlege ved Mariakliniken, Anette Voltaire Carlsson til Expressen.