Ferieidyll ble et helvete

Mer enn 500 norske familier har fått beslaglagt leilighetene de har kjøpt i Brasil. Justisminister Knut Storberget gjør ingenting for å hjelpe dem.

USKYLDIG RAMMET:  Jan Jensen, Arnold Grønning og rullestolbruker Rolf Torodd Olafsen er tre over nordmenn som har fått leilighetene sine beslaglagt i Brasil. — Vi blir straffet fordi norske myndigheter skulle ta B-gjengen. Vi har aldri hatt noe med kriminelle gjenger å gjøre, sier de fortvilte nordmennene. Foto: Øistein Norum Monsen
USKYLDIG RAMMET: Jan Jensen, Arnold Grønning og rullestolbruker Rolf Torodd Olafsen er tre over nordmenn som har fått leilighetene sine beslaglagt i Brasil. — Vi blir straffet fordi norske myndigheter skulle ta B-gjengen. Vi har aldri hatt noe med kriminelle gjenger å gjøre, sier de fortvilte nordmennene. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Etter at politiet i Brasil i samarbeid med Oslo-politiet og Økokrim skulle ta B-gjengen, har det meste gått galt for nordmennene som har kjøpt leiligheter og prospekter i Natal.

—Mens norske myndigheter sender delegasjoner til Kongo og Bolivia er det ingen som gjør noe for å hjelpe oss vanlige norske familier som har fått beslaglagt leilighetene våre i Brasil. Våre boliger ble beslaglagt fordi norske og brasilianske myndigheter skulle ta B-gjengen, sier Jan Jensen, Arnold Grønning og Rolf Torodd Olafsen.

—Vi har vært og er i en fortvilt situasjon, og mange har tapt store summer, sier Jan Jensen, Arnold Grønning og Rolf Torodd Olafsen.
De representerer nærmere 150 nordmenn som har kjøpt ferieleiligheter av den norske forretningsmannen Trygve Kristiansens selskap Blue Marlin.

Kristiansen og flere andre norske forretningsmenn har vært siktet for organisert kriminalitet og hvitvasking. Siktelser som politiet i Brasil etter tre og et halvt år, nå innrømmer det ikke har vært grunnlag for.

—Vi har blitt ofret fordi norsk politi skulle ta B-gjengen. Det er for jævlig og helt uakseptabelt at vi uforskyldt blir skadelidende. Vi vet ikke engang hvem denne B-gjengen er, sier Jan Jensen til Dagbladet.

Milliontap
Jensen, Grønning og Olafsen trodde de hadde funnet sitt paradis, da de kjøpte leiligheter i Natal. Men det som skulle være noe positivt, har blitt et mareritt.

—Vi er fortsatt glad i Natal. Et fantastisk klima, ren luft og levekostnader som er en tre del av det vi har her i Norge, sier Jan Jensen.

—Etter at politiet slo til har våre leiligheter forfalt. Mugg- og vannskader. Nå har vi heldigvis fått satt boligene i stand, men det har kostet mange penger, sier Rolf Torodd Olafsen.

Han sitter i rullestol og brukte sparepengene for å kjøpe ferieleiligheten.

—Natal er et paradis for folk med helseproblemer, sier Olafsen.

Vanlige norske familier har investert flere hundre millioner kroner i leiligheter og forhåndskjøpt nye ferieboliger i Natal.

Bare i hotellet Blue Marlin Spa har vanlige norske familier kjøpt leiligheter for 50 millioner kroner. I dag er disse i beste fall verdt 25 millioner kroner.

Uskyldig rammet
De nærmere 150 nordmennene som hadde kjøpt leiligheter av Kristiansens Blue Marlin er ikke alene om å bli uskyldig rammet.

—Mellom 500 og 750 norske familier er direkte rammet. Mange har kjøpt leilighetsprospekter som i dag står halvferdig. Alt stoppet opp etter politiaksjonen mot B-gjengen, sier de tre nordmennene.

—Politiaksjonen førte til at turistene forsvant. I dag er det nærmest umulig å få leid ut eller solgt leilighetene.

Lukrative utleieavtaler med turoperatører ble kansellert. Bare i prosjektet Blue Marlin Resort i Cotovelo like sør for Natal har de norske leilighetseierne brukt 4,5 millioner kroner de siste tre åra for å holde de beslaglagte leilighetene i stand.

—Store påkjenninger
—Våre liv ble snudd opp ned i løpet av en natt. Alt så positivt ut, helt til norsk og brasiliansk politi slo til. Etter det har vi blitt påført store utgifter. Våre leieinntekter forsvant. Nå betaler vi en månedlig sum for å holde driften ved like, sier Jensen og Grønning.

Olafsen mener at politiaksjonen har kostet ham om lag 200.000 kroner, ved siden av kommer de tapte leieinntektene.

Nordmennene er verken spekulanter eller kriminelle. De er uskyldige ofre som må betale regningen etter at Økokrim, Oslo-politiet og Policia Federal i Brasil skulle ta B-gjengen.

—Vi ble dratt med og fikk leilighetene beslaglagt. Påkjenningene har enorme, sier Arnold Grønning.

—Den psykiske belastningen har vært stor, sier Rolf Torodd Olafsen.

Ingen hjelp
Nordmennene er bitre. De har fått føle direkte på kroppen hva det vil si å være uskyldige ofre.

—Mens norske myndigheter reiser til Kongo og Bolivia, er det ingen som har hjulpet oss, sier Olafsen.

—Har dere bedt om hjelp?

—Utenriksdepartementet, Justisdepartementet og Økokrim har alle avvist oss. Økokrim ville ikke engang hjelpe oss med vandelsattest som politiet i Brasil plutselig krevde. Vi ble pålagt å bevise at det ikke var brukt svarte penger til å kjøpe leilighetene, sier de tre nordmennene.

Da blir det en fattig trøst at Økokrimsjef Trond Eirik Schea sa til Dagbladet sist fredag:

«Jeg har stor forståelse for deres situasjon».

justisminister Knut Storberget som vanligvis er svært snakkesalig har vært påfallende taus om de norske leilighetskjøpernes situasjon.

TAR IKKE ANSVAR: Justisminister Knut Storberget mener beslagene av nordmennenes leiligheter er forhold mellom de aktuelle investorene og vedkommende brasilianske myndigheter.
Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
TAR IKKE ANSVAR: Justisminister Knut Storberget mener beslagene av nordmennenes leiligheter er forhold mellom de aktuelle investorene og vedkommende brasilianske myndigheter. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer

Etter å ha tygget på en rekke spørsmål i lang tid, svarte Storberget den 29. oktober i fjor slik på spørsmål hva Justisdepartementet vil gjøre for å hjelpe nordmennene som hadde kjøpt ferieleiligheter i Natal:

«Problemet som reises her gjelder et forhold mellom de aktuelle investorene og vedkommende brasilianske myndigheter».

—Ille
—For oss som er uskyldig rammet av en politiaksjon, iverksatt av norsk og brasiliansk politi, er det ille at norske myndigheter ikke løfter en finger for å hjelpe oss, sier Jan Jensen, Arnold Grønning og Rolf Torodd Olafsen.

—Hvem har ansvaret for den situasjon der har havnet i?

—Etter vår oppfatning har Økokrim, politiet i Oslo og justisdepartementet et stort ansvar. Konsekvensene for oss som har kjøpt har vært enorme.

FORSTÅELSE:  Økokrimsjef Trond Eirik Schea har stor forståelse for de norske leilighetskjøpernes situasjon». Foto: Heiko Junge / Scanpix .
FORSTÅELSE: Økokrimsjef Trond Eirik Schea har stor forståelse for de norske leilighetskjøpernes situasjon». Foto: Heiko Junge / Scanpix . Vis mer