Feriekommunene vil ha skatt fra hyttefolket

Feriekommunene er lei av å være vertskap for hytteturister som nyter godt av kommunens tjenester, uten at de betaler for seg. Ordføreren i Tjøme mener turistene burde skatte til hyttekommunene i feriemånedene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han får støtte fra andre ordførere - blant annet i Oppdal, der Kjell Inge Røkkes hyttepalass nå står klar til bruk.

- Det er for galt at hytteturister kan benytte kommunale tjenester i store deler av året, uten å betale skatt til vertskommunen. Hvis du bor to måneder på hytta, burde vi få 2/12 av inntektsskatten din, mener Tjøme-ordfører Roar Tandberg.

- Enormt press

Han merker presset på kommunens tjenester når hyttefolket inntar stedet.

- Om sommeren er det et enormt press på hjemmesykepleien. Det er helt klart hyttefolket som står for denne økningen, forklarer Tandberg. Nordmenn som er tildelt hjemmesykepleie i sin hjemkommune, har nemlig krav på gratis hjemmesykepleie der de oppholder seg i ferien. For sommeren 2000 beregnet Tjøme kommune at dette kostet dem 5,5 månedsverk ekstra. Ordfører Tandberg ser derfor for seg tre mulige ordninger:

- Enten må vi få en prosentandel av hytteeiernes inntektsskatt. Ellers må vi få etablert en gjestepasientordning, der vi kan sende regningen for helsetjenester til hyttefolkets hjemkommune. Det ville også være rimelig om staten overførte midler i forhold til hvordan innbyggertallet svinger i feriene, sier Tandberg.

Byråkratisering

Også andre kommunale etater merker at innbyggertallet i kommunen økes fra 4500 til om lag 40000 i sommerferien.

- 85 prosent av alle byggesaker vi behandler gjelder fritidseiendommer, sier rådmann i Tjøme, Gunnar Hansø.

Juridisk konsulent i Norsk hytteforbund, Gunnar Svendsen, mener Tjøme-ordførerens skatteforslag er verdt å undersøke, men vanskelig å gjennomføre i praksis.

- Her er det mange variabler som gjør regnestykket vanskelig. Hvis reglene kompliseres er det en byråkratisering som gjør hverdagen vanskeligere for hytteeierne, sier Svendsen. Han mener at kommunene i stedet bør få overført mer fra staten.

- Jeg er skeptisk til at hyttekommuner enkeltvis skal kreve skatt og avgifter fra hytteeierne. Hvis kommunene mener de belastes av at hytteeierne er ofte på hytta, får de dokumentere dette og søke om kompensasjon over statsbudsjettet. Men en slik skattefordeling må skje etter gjennomsnittstall og ikke ved å finregne på hver enkelt hytteeier, sier Svendsen.

RETT I BAKKEN:</B> Johan Andresen jr. eier denne millionhytta på Hafjell. Nå vil kommunen ha deler av skatten hans.