Ferien er fortjent

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det norske folk vil ha mer, ikke mindre ferie. Midt under diskusjonen om statsbudsjettet, mens politikerne hver dag snakker om behovet for økonomisk innstramming, svarer 59 prosent i Markeds- og Mediainstituttets meningsmåling at ferien bør utvides fra fire til fem uker. Så mange som 56 prosent av de spurte synes det er riktig å gå til generalstreik på grunn av Bondevik-regjeringens forslag om å fjerne en feriedag. Stort tydeligere kan ikke regjeringen få demonstrert hvor i utakt med befolkningen den var da den fremmet dette forslaget.
  • Når de fire store arbeidstakerorganisasjonene i dag gjennomfører en to timers streik til tross for at det er stortingsflertall mot å kutte en fridag, er det nok fordi streiken i realiteten er en politisk markering også mot andre deler av statsbudsjettet. Fagbevegelsen ønsker å vise muskler i tilfelle sykelønnsordningen skulle bli et budsjettema, nå eller seinere. Men vi har stor forståelse for frustrasjonen forslaget om å kutte en feriedag har skapt. Det er bra stortingsflertallet har vendt tommelen ned.
  • Den norske ferieordningen er langt fra raus. Bare Belgia har færre fridager enn oss i Vest-Europa. Tid til aktiviteter og avslapping med familie og venner er et knapphetsgode for svært mange yrkesaktive, spesielt for barnefamiliene. De færreste styrer arbeidsdagen eller arbeidsåret sitt selv. De aller fleste arbeidstakere er avhengige av å ta feriedager for å kunne være hjemme med barn som har skolefri eller kunne utføre viktige private gjøremål. For alle disse vil det merkes godt om bare én feriedag forsvinner.
  • Man kan lure på om regjeringen egentlig har hatt noen tro på sitt eget forslag. Det er ikke engang konkretisert til en bestemt dag, men lettvint overlatt til Stortinget å avgjøre. Selv uten et fagligpolitisk samarbeid med LO burde man kunne forutse fagbevegelsens sterke reaksjon. Finansminister Gudmund Restad har nok heller ikke overbevist noen når han har brukt sine egne lange arbeidsdager i Finansdepartementet som argument for å ta en arbeidsdag fra velgerne.