ANKLAGET:Traian Basescu kan havne i riksretten på grunn av anklager om at han gikk ut over sine fullmakter som president da han i 2010 innførte drastiske budsjettkutt i bytte mot krisehjelp fra EU og IMF. Foto: MIHAI BARBU/ EPA / Scanpix NTB
ANKLAGET:Traian Basescu kan havne i riksretten på grunn av anklager om at han gikk ut over sine fullmakter som president da han i 2010 innførte drastiske budsjettkutt i bytte mot krisehjelp fra EU og IMF. Foto: MIHAI BARBU/ EPA / Scanpix NTBVis mer

Ferien kan redde Basescu

Få ferierende rumenere deltok i dagens folkeavstemning. Dermed ser det ut til at president Traian Basescu sitter trygt enn så lenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):President Traian Basescu risikerer riksrettssak på grunn av anklager om at han gikk ut over sine fullmakter som president da han i 2010 innførte drastiske budsjettkutt i bytte mot krisehjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Det er den rumenske regjeringen med statsminister Victor Ponta i spissen, som har bestemt at folket skulle avgjøre Basescus skjebne. Men tre timer før valglokalene stengte hadde bare 37,7 prosent av de stemmeberettigede møtt opp, ifølge NTB.

Om under halvparten av rumenerne stemmer vil resultatet være ugyldig, og Basescu kan fortsette å sitte som president ut 2013.

18.3 millioner rumenere kunne gå til urnene i dag, inkludert rumenere som bor i Spania og Italia. Til og med rumenere på ferie fikk muligheten til å stemme.

Langvarig maktkamp
De endelige resultatene er ennå ikke klare. Det vil si at rumenerne fortsatt kan sende presidenten til riksretten.
Det vil i praksis være å avsette ham. Da blir holdt et nytt presidentvalg i Romania innen tre måneder.

Folkeavstemningen er siste akt i en tre måneder lang konflikt mellom Basescu og den sosialliberale statsministeren Victor Ponta, som kom til makten i mai.

BADENYMFE Alt var lagt til rette for at også rumenere på badeferie ved svarte havet kunne stemme i søndagens folkeavstemming. Foto: DANIEL MIHAILESCU/ AFP/ NTB Scanpix.
BADENYMFE Alt var lagt til rette for at også rumenere på badeferie ved svarte havet kunne stemme i søndagens folkeavstemming. Foto: DANIEL MIHAILESCU/ AFP/ NTB Scanpix. Vis mer

Nasjonalforsamlingen er dominert av statsministerens venstreorienterte regjeringsparti Sosialliberal union (USL). Pontas regjering har forsøkt å stramme grepet om makten i landet, men er blitt tvunget av EU til å gi opp de fleste tiltakene, som blant annet ville ha gjort det enklere å fjerne Basescu.

Bremser lån
På grunn av den uklare politiske situasjonen i Romania blir en sårt etterlengta lånepakke fra IMF, stadig forsinka.

Først på tirsdag vil fondet kunne vurdere om de vil gi kriselån til Romania. Romania er et av Europas fattigste land der korrupsjon er et utbredt problem. Da landet ble medlem av EU i 2007 ble det derfor bestemt å holde et spesielt godt øye med de rumenske politikerne.

Konflikten mellom den rumenske statsministeren og presidenten har ført til at Romania får sterk kritikk av EU i en ny rapport.

EU-kommisjonen etterlyser blant annet et mer uavhengig rettsvesen og større respekt for demokratiske institusjoner i Romania.

Spekulative metoder
EU frykter også at Ponta og hans regjering skal sette demokratiske kontrollmekanismer til side i sin kamp for å få presidenten fjernet.

Også rumenerne selv er skeptisk til regjeringens framgangsmåte i saken.

FÅ STEMMER Selv om statsminister Victor Ponta la til rette også for rumenere på ferie viser tidlige målinger at få har stemt i folkeavstemmingen. Foto: DANIEL MIHAILESCU/ AFP/ NTB Scanpix.
FÅ STEMMER Selv om statsminister Victor Ponta la til rette også for rumenere på ferie viser tidlige målinger at få har stemt i folkeavstemmingen. Foto: DANIEL MIHAILESCU/ AFP/ NTB Scanpix. Vis mer

- Jeg er ingen fan av Basescu, men jeg kommer ikke til å stemme fordi jeg misliker måten regjeringen har tråkket over lover på veien til å få ham avsatt, sier pensjonist Dan Popescu, til til Reuters i Bucuresti.

BLID: Romanias statsminister Victor Ponta, var blid og fornøyd da han avga sin stemme søndag. Her med sin kone Daciana Sarbu Foto: MIHAI BARBU/ EPA/ NTB Scanpix.
BLID: Romanias statsminister Victor Ponta, var blid og fornøyd da han avga sin stemme søndag. Her med sin kone Daciana Sarbu Foto: MIHAI BARBU/ EPA/ NTB Scanpix. Vis mer