Ferien kan redde Basescu

Få ferierende rumenere deltok i dagens folkeavstemning. Dermed ser det ut til at president Traian Basescu sitter trygt enn så lenge.

ANKLAGET:Traian Basescu kan havne i riksretten på grunn av anklager om at han gikk ut over sine fullmakter som president da han i 2010 innførte drastiske budsjettkutt i bytte mot krisehjelp fra EU og IMF. Foto: MIHAI BARBU/ EPA / Scanpix NTB
ANKLAGET:Traian Basescu kan havne i riksretten på grunn av anklager om at han gikk ut over sine fullmakter som president da han i 2010 innførte drastiske budsjettkutt i bytte mot krisehjelp fra EU og IMF. Foto: MIHAI BARBU/ EPA / Scanpix NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):President Traian Basescu risikerer riksrettssak på grunn av anklager om at han gikk ut over sine fullmakter som president da han i 2010 innførte drastiske budsjettkutt i bytte mot krisehjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Det er den rumenske regjeringen med statsminister Victor Ponta i spissen, som har bestemt at folket skulle avgjøre Basescus skjebne. Men tre timer før valglokalene stengte hadde bare 37,7 prosent av de stemmeberettigede møtt opp, ifølge NTB.

Om under halvparten av rumenerne stemmer vil resultatet være ugyldig, og Basescu kan fortsette å sitte som president ut 2013.

18.3 millioner rumenere kunne gå til urnene i dag, inkludert rumenere som bor i Spania og Italia. Til og med rumenere på ferie fikk muligheten til å stemme.

Langvarig maktkamp De endelige resultatene er ennå ikke klare. Det vil si at rumenerne fortsatt kan sende presidenten til riksretten.Det vil i praksis være å avsette ham. Da blir holdt et nytt presidentvalg i Romania innen tre måneder.

Folkeavstemningen er siste akt i en tre måneder lang konflikt mellom Basescu og den sosialliberale statsministeren Victor Ponta, som kom til makten i mai.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer