Ferien stanser NSB

Mangel på togledere fører til at Norges Statsbaner må kansellere i alt 100 avganger på Kongsvingerbanen og Gjøvikbanen. Se hvilke avganger som blir berørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen førte til betydelige forsinkelser for tusenvis av reisende, selv om NSB satte opp både busser og taxi for samtlige berørte avganger. Situasjonen vil vare fram til klokka halv sju tirsdag morgen.

Jernbaneverket er lite glad for at man er kommet opp i denne situasjonen, og bedrøvelsen deles i høy grad av NSB. Informasjonskonsulent Mari Øvrebø sier at i alt 40 avganger på Gjøvikbanen er berørt. På Kongsvingerbanen får togledermangelen konsekvens for i alt 60 avganger til og fra Oslo. I tillegg berøres den svenske Kungspilen fra Karlstad til Norge, og Linx-avgangene til og fra Stockholm over Charlottenberg. Også Oslo-Årnes blir berørt.

- Situasjonen med et for knapt antall togledere ble akutt mandag. Fram til i dag har vi greid å avvikle trafikken med ekstravakter på Oslo Sentralstasjon., men nå var det ingen igjen å spørre, sier informasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket til NTB.

13 av 53 togledere var mandag enten på ferie eller sykemeldt, og Bakken sier at Jernbaneverket i en slik situasjon, med ingen reserver, er meget sårbar. Og den situasjonen som oppsto mandag middag, kan fortsette i enda 14 dager inntil all ferieavvikling er gjennomført.

Mangel på togledere ved Oslo S er ingen ny situasjon, det var også problemer i fjor sommer i forbindelse med ferieavviklingen. Kansellering av togavganger gjøres når det er for mange ute på ferie, samtidig som det oppstår sykdom.

- Vi er inne i en rekrutteringsperiode, men det tar to år å utdanne nye togledere, og de første vil ikke være på plass før i 2003-2004. Da regner vi med å ha en reserve på vel 20 prosent, sier Bakken.

(NTB)