Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ferieøya rystes av nok en voldtektssak: Tolv pågrepet for å spre turistvoldtekt på Facebook

Tolv personer er pågrepet av thailandsk politi for å ha delt et Facebook-innlegg om en angivelig voldtekt av en britisk turist.

FERIEPARADIS: Den britiske turisten skal ha blitt dopet ned og voldtatt på øye Koh Tao. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
FERIEPARADIS: Den britiske turisten skal ha blitt dopet ned og voldtatt på øye Koh Tao. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Turisten, en 19 år gammel britisk statsborger, har siden dratt hjem. Britiske medier har meldt at hun ble dopet ned og voldtatt mens hun var på ferie på øya Koh Tao.

Hennes fremstilling av saken har blitt avvist av politiet på øya. De har uttalt at voldtektsanmeldelsen ikke ble formelt innlevert.

Samtidig har detaljer om kvinnens anklager og kritikk mot lokalt politi dukket opp i et Facebook-innlegg. Tirsdag denne uken ble tolv personer pågrepet, mistenkt for å ha delt innlegget.

- De er anklaget for å ha delt uriktig informasjon, sier Winyat Chatmontree, som representerer United Lawyers for Rights and Liberty.

Risikerer fengsel

De tolv kommer fra flere steder i landet. Torsdag kveld ble de løslatt mot kausjon. De risikerer opptil fem års fengsel dersom de blir funnet skyldig, ifølge Chatmontree.

- De anklages for sammen å ha begått en kriminell handling ved å spre, publisere og dele falsk informasjon, sier han.

Det er også utstedt arrestordre på administratorene bak to offentlige Facebook-sider der det er delt innlegg om den angivelige voldtekten, ifølge viseturistpolitisjef Surachet Hakpan. Ingen av disse er i Thailand, legger han til.

Thailandsk lovverk benytter en bred definisjon av begrepet datakriminalitet, og forbyr publisering av «falsk informasjon» på nettet. Kritikere mener loven brukes til å slå ned på politiske motstandere og til å slå ned på ytringsfriheten.

Mystiske dødsfall

Saken er imidlertid ikke den første som ryster ferieøya. I fjor kom det fram at sju turister hadde blitt funnet døde der de siste tre årene. I april i fjor ble Elise Dallemagnes (30) funnet halvt oppspist av øgler.

Thailandsk politi mente at det dreide seg om et selvmord, men Dallemagnes mor, Michele van Egten, holdt fast på at noen har vært involvert i datterens død.

Overfor Time Magazine anklaget moren politiet for å dekke over den egentlige dødsårsaken. Det ble ikke funnet noe selvmordsbrev, og Dallemagnes bagasje hadde blitt lastet opp i båten som skulle frakte henne fra øya.

I 2014 ble de unge britiske backpackerne Hannah Witheridge (23) og David Miller (24) drept på vei tilbake til hotellet sitt etter en strandfest.

Ofrene skal ha blitt funnet nesten nakne om lag 30 meter fra bungalowen de bodde i på Sairee Beach 15. september 2014. Ifølge politiet ble Witheridge voldtatt før hun ble slått ihjel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!