IKKE SOLKREM: Ferieparadiset Paulu vil forby solkrem som inneholder giftstoffer, for å beskytte korallrevet i området. Her en svømmer utenfor Paulu. Foto: NTB Scanpix
IKKE SOLKREM: Ferieparadiset Paulu vil forby solkrem som inneholder giftstoffer, for å beskytte korallrevet i området. Her en svømmer utenfor Paulu. Foto: NTB ScanpixVis mer

Forbyr solkrem

Ferieparadis forbyr solkrem

Forsøker å beskytte korallrevet mot giftstoffer.

I et forsøk på å redde korallrevene i området har stillehavsregionen Palau vedtatt en lov som vil forby en rekke ulike typer solkrem.

Øystaten Palau ligger 650 kilometer øst for Filippinene. Hvert år kommer det store mengder av turister som ønsker å dykke i de berømte korallrevene rundt øya, men de siste årene har det også blitt tydelig at korallrevene begynner å ta skade av den økende turismen.

Derfor vedtok president Tommy Remengesau Jr. forrige uke en lov som skal forby en rekke solkremer i landet, melder Time.

Konfiskerer solkrem

Forbudet vil gjelde fra og med 2020, og turister som har med solkremer med skadelige ingredienser i bagasjen vil bli fratatt disse før de kommer inn i landet.

Selgere som selger forbudte produkter vil bli bøtelagt med 9000 kroner, melder magasinet.

Solkremer som blir ansett som farlige inneholder blant annet kjemikaliene oksibenzon (også kjent som benzofenon-3) og oktinoksat (også kjent som etylheksyl metoksycinnamat). De skal bidra til UV-filteret i solkremen.

Remengesau forklarer at den nye loven ble vedtatt som en reaksjon på en rapport frigitt i 2017. Der kom det fram at innsjøen Jellyfish, navngitt på grunn av sine mange maneter, inneholdt store mengder solkrem.

Det førte til at innsjøen måtte stenge for å beskytte manetene, og ble først åpnet igjen høsten 2018.

Bannlyst også på Hawaii

Palau er ikke det første stedet i verden som innfører et solkrem-forbud på strendene sine. Tidligere i år ble det kjent at Hawaii også har vedtatt en lov som skal forby solkrem fra og med 2021.

Lovforslaget fra Hawaii, henviser til studier som viser at de omtalte stoffene kan gjøre betydelig skade på havmiljøet rundt Hawaii, deriblant korallrevene. De kan blant annet drepe korall under utvikling, øke blekinga av korallrev og skade genene til korallrevet og andre havorganismer.

I Norge har disse stoffene lenge vært på lister over mistenkte hormonforstyrrende stoffer som Forbrukerrådet følger. De er også på lista til den uavhengige organisasjonen ChemSec, som har en søkefuksjon man kan bruke for å sjekke stoffer.

I 2017 laget Forbrukerrådet en solkremtest, der de blant annet markerte hvilke som var miljøskadelige.

Som en reaksjon på de nye forbudene har allerede en rekke solkrem-produsenter begynt å lage såkalte «korallvennlige»-solkremer, som kan brukes også i land hvor flere typer solkrem har blitt bannlyst.