Sargassotang i Atlanterhavet

Ferieparadis fylt med råtnende tang

Tangteppet strekker seg fra Afrika til Florida. Når det driver på land og brytes ned, dunster det av råtne egg.

UNNTAKSTILSTAND: Delstaten Quintana Roo i Mexico erklærte unntakstilstand da tonnevis med tang drev opp på stranden i år. Her rydder beboere den 15. mai. Foto: Rodrigo Arangua / AFP / NTB Scanpix
UNNTAKSTILSTAND: Delstaten Quintana Roo i Mexico erklærte unntakstilstand da tonnevis med tang drev opp på stranden i år. Her rydder beboere den 15. mai. Foto: Rodrigo Arangua / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sargassotang ligger som et teppe fra Mexico-kysten til Vest-Afrika. Den brune tangen hører naturlig hjemme i Nord-Atlanteren, men har hatt eksplosiv utbredelse de siste årene. Nå kan tangteppet sees fra verdensrommet.

Det viser satelittbilder fra en ny forskningsartikkel, publisert fredag 5. juli i tidsskriftet Science.

Når tangen driver opp på strender i Karibien, Mexico og Florida, starter forråtelsesprosessen. Tangen slipper ut hydrogensulfidgass: eimen av råtne egg.

Den meksikanske delstaten Quintana Roo erklærte unntakstilstand i mai. Myndighetene kalte tangblomstringen for en «nært forestående naturkatastrofe».

- En katastrofe for turismen

Tidligere har brunalgene hatt eksplosiv spredning med flere års mellomrom. I 2015 var det spesielt ille, og i 2018 ble oppblomstringen større enn noensinne. Derfor kan det se ut som om algeblomstringen er spesielt voldsom med et par års mellomrom, og når en topp hvert tredje år.

Forfatterne skriver at flytende tepper med sargassotang i Nord-Atlanteren først ble beskrevet av Christopher Columbus på 1400-tallet. Tangen har ofte blitt observert siden det, men alltid i små, separate stykker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer