Bali:

Ferieparadis rammes av «søppeltsunamier»

«Tsunamier av søppel» skaper trøbbel for både de lokale og for turistene som ønsker å besøke den populære feriestranda.

SØPPELTSUNAMI: Hver morgen samler det seg opp hauger med avfall på Kuta Beach. Foto: Sonny Tumbelaka / AFP / NTB
SØPPELTSUNAMI: Hver morgen samler det seg opp hauger med avfall på Kuta Beach. Foto: Sonny Tumbelaka / AFP / NTB Vis mer
Publisert

En populær Bali-strand kjent for sitt klare, blå vann er nok en gang fylt med hauger av søppel som skylles opp på strendene.

Til tross for å jevnlig bli ryddet av flere frivillige, så ser søppelhaugene på Kuta Beach ikke ut til å bli noe særlig renere.

På denne tiden av året er stranda nemlig svært utsatt for «søppeltsunamier».

- Plastøya

Slike søppelhauger samler seg hver morgen på stranda Kuta Beach, som er populær blant turister på grunn av sin vakre kremfarget sand og gode surfeforhold.

Disse «søppeltsunamiene», som de lokale kaller fenomenet, oppstår når en stor mengde avfall renner ut i elver og hav under monsunsesongen, for så å bli skyllet opp på strendene.

Dette skaper problemer både for de lokale og for turistene som besøker noen av øyas mest populære strender.

SØPPELHAUGER: Store mengder søppel samler seg opp på Balis strender i regnsesongen. Foto: Sonny Tumbelaka / AFP / NTB
SØPPELHAUGER: Store mengder søppel samler seg opp på Balis strender i regnsesongen. Foto: Sonny Tumbelaka / AFP / NTB Vis mer

- Plastøya

Sungai Watch ble grunnlagt på Bali i 2020, og er en miljøorganisasjon som jobber for å adressere problemet med plastforurensning i havet og på Balis strender.

SLIK KAN DET OGSÅ SE UT: Kuta beach på Bali. Foto: Shutterstock / NTB
SLIK KAN DET OGSÅ SE UT: Kuta beach på Bali. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

- Balineserne kaller øya for plastøya, sa grunnleggeren av Sungai Watch, Gary Bencheghib, til 7NEWS.

Gruppas frivillige plukker flittig opp søppelet på strendene om morgenen, lenge før turistene våkner.

Men hver morgen har haugene med avfall samlet seg nok en gang.

- Dumpes åpenlyst

I tillegg til monsunen og tungt regn, forverres problemet med søppeltsunamier på Balis strender av ineffektiv avfallshåndtering.

- På Bali blir 50 prosent av avfall ikke resirkulert, det dumpes åpenlyst. Det betyr at plastavfallet havner på elvebredden og langs gata, forteller Bencheghib.

TONNEVIS: Opp til 60 tonn avfall samler seg opp på strender i Kuta og Legian hvert år. Foto: Sonny Tumbelaka / AFP / NTB
TONNEVIS: Opp til 60 tonn avfall samler seg opp på strender i Kuta og Legian hvert år. Foto: Sonny Tumbelaka / AFP / NTB Vis mer

Søppeltsunamier pleier å oppstå under Balis regntid, som vanligvis varer fra november til april. Mindre søppel forventes å skylle opp på Balis strender i tiden framover, nå som øyas monsunsesong snart er over.

På grunn av tung turisme på Bali, vil plastforurensning forbli et vedvarende problem for øya og strender i Kuta og Legian samler opp rundt 60 tonn plastavfall hvert år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer