FERIEPARADIS: I løpet av de siste fire åra, har ni europeiske turister dødd eller forsvunnet fra den thailandske øya Koh Tao. FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix
FERIEPARADIS: I løpet av de siste fire åra, har ni europeiske turister dødd eller forsvunnet fra den thailandske øya Koh Tao. FOTO: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Ferieparadisets mørke side: - Jeg var livredd

Den thailandske øya Koh Tao anses som et yndet reisemål. Men de siste åras hendelser på øya, har fått britiske tabloider til å omtale det som «Dødens øy».

Azurblått hav, nydelige strender og stekende varme. Den thailandske øya Koh Tao har alt reiseglade personer forventer av et ferieparadis, men bak fasaden skjuler det seg en dyster statistikk:

Siden 2014 har ni europeiske turister dødd eller forsvunnet fra Koh Tao. Noe som har fått britiske tabloider til å omtale det som «Dødens øy».

Da en 19 år gammel britisk turist i juni hevdet at hun hadde blitt utsatt for voldtekt, havnet øyas mørke side nok en gang i søkelyset.

Det man stiller seg mest kritisk til, er hvordan det lokale politiet håndterer kriminalitet som utføres mot turister, ifølge The New York Times.

Henla saken

I forbindelse med den nevnte voldtekten, har de nektet for at den har funnet sted. I tillegg har de arrestert flere personer som har omtalt det på Facebook, utstedt arrestordre mot redaktøren i en britisk nettavis, og en administrator av en Facebook-side.

Thailandsk politi dro også til Storbritannia for å etterforske saken grundigere, men forrige måned konkluderte de med at forklaringen til den fornærmede tenåringen spriket, og de kunne heller ikke gjøre funn av sæd på ei T-skjorte hun hadde overlevert til dem.

- Når noe slikt hender på et viktig feriested i Thailand, ikke bare på Koh Tao, så må vi avsløre sannheten, uttalte politioverbetjent Surachet Hakphal på en pressekonferanse ifølge South China Morning Post.

- Jeg var livredd

I september fortalte den fornærmede kvinnen sin versjon overfor britiske The Times. Hun hevder at hun var på et utested med en venn, da hun etter hvert begynte å føle seg svimmel og sloknet på stranda.

Da hun våknet igjen skal vennen ha vært borte, mens en ukjent mann skal ha stått og sett på henne før han raskt forlot stedet. Så skal hun ha oppdaget at undertøyet hennes var borte, og at hun var blitt voldtatt.

Tenåringsjenta ble så oppfordret til å anmelde det, men valgte i stedet å forlate øya - noe det lokale politiet seinere har lagt vekt på i sin konklusjon.

- Jeg var bare i en slik tilstand. Jeg kunne ikke snakke med noen, jeg var livredd og ville bare komme meg bort, sier hun i intervjuet og oppfordrer andre til å holde seg unna øya.

Det opplyses også om at vennen hun var ute med, støtter historien hennes.

SØR-AMERIKA: Mexico rystes av titusenvis av drap - og en voldsbølge myndighetene ikke får kontroll over. Mange blir funnet sterkt mishandlet på gata, men ingen vil fortelle hva som egentlig har skjedd. NB: Vi advarer mot sterke bilder! Video: Vallarta Independiente Newspaper Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/de-blir-funnet-nakne... Vis mer

Reiserådet

Provinsen Surat Thani, som Koh Tao er en del av, er ikke blant de provinsene Utenriksdepartementet fraråder å reise til i sitt reiseråd. De anser imidlertid transportsikkerhet og småkriminalitet på de tradisjonelle turistdestinasjonene for å være den største risikoen.

«De fleste reiser til utlandet går trygt og uten spesielle problemer. Imidlertid kan reisende bli utsatt for vold og annen kriminalitet. Kriminalitet rettet mot utenlandske turister i Thailand er ikke veldig utbredt, men man bør passe godt på verdisaker», skriver de i sitt reiseråd.

Det opplyses også om at siden 2014 har landet blitt styrt av en militærdominert regjering, og ifølge The New York Times er de ikke særlig åpen for kritikk.

Kontroversiell uttalelse

De hevder at enkelte myndighetspersoner har indikert at kvinner som blir utsatt for voldtekt eller seksuell trakassering selv har skylden for det, dersom de er lettkledde.

De trekker også fram en uttalelse fra landets statsminister, Prayuth Chan-ocha, fra 2014. Uttalelsen kom i forbindelse med drapet på to britiske turister, hvor den ene av dem også ble voldtatt.

- De tror at landet vårt er vakkert og trygt, og at de kan gjør hva enn de vil - kle seg akkurat som de føler for. Jeg spør meg selv: Dersom noen kler seg i bikini i Thailand, vil de da være trygge? Bare hvis de ikke er pene, skal han ha uttalt.

Avisa opplyser om at statsministeren seinere beklaget seg for uttalelsen, og sa at han bare mente at utenlandske turister burde være mer forsiktige.