Feriesex gir legekø

Usikker feriesex blant unge mennesker gir rushtid for leger og klinikker. Nordmenn er slappest i Europa på bruk av kondom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk står i kø for å testes for kjønnssykdommer på ettersommeren. Sykdommen klamydia er sammen med mopedulykker den vanligste grunnen til at nordmenn oppsøker lege etter ferien.

- Det kommer alltid et rush på slutten av sommeren, etter at folk har vært på ferie, sier overlege Karin Edgardh ved Olafiaklinikken i Oslo til Dagsavisen. Olafiaklinikken er Ullevål universitetssykehus' senter for seksuelt overførbare sykdommer og hiv.

Blant nordmenn bruker bare 15 prosent kondom ved tilfeldig sex. For grekere er tallet 73 prosent, mens 53 prosent av franskmennene tar sine forholdsregler, viser en rapport fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

Seksuelt overførbare sykdommer øker mest blant unge voksne, særlig klamydia. I fjor ble 14.901 personer registrert smittet. Sykdommen fører hvert år til at rundt 300 kvinner blir ufruktbare.

Menn bærer sykdommen uten å merke det selv, og mange har kviet seg for å ta testen fordi man tidligere har måttet ta smertefulle prøver inne fra urinrøret. Nå tas det kun en enkel urinprøve, og behandlingen er en antibiotikakur.

- Flere gutter bør teste seg. Det dreier seg om å vise ansvar både for seg selv og andre. I tillegg til klamydia ser vi en kraftig økning i antall tilfeller av herpes og kjønnsvorter, sier daglig leder Lisbet Nortvedt ved Klinikk for seksuell opplysning til avisen.

NTB