- Ferieturen ble på sekunder snudd til katastrofe

Vil ha de sveitsiske passasjerene hjem i dag - siktet tysk sjåfør risikerer å bli holdt igjen til avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NAMSOS (Dagbladet): Politiet og sykehuset Namsos holdt i formiddag en pressekonferanse etter den tragiske bussulykka i Namsskogan i går, der tre mennesker mistet livet. 

Om bord på bussen var det 17 personer. 16 av de var sveitsiske passasjerer, mens sjåføren var tysks statsborger. Sjåføren er etter ulykka siktet for uaktsom kjøring.

- Det er utferdiget en siktelse basert på opplysninger og etterforskningen. Blant annet har vi fått vitnebeskrivelser om at bussen vinglet i forkant av utforkjørselen, sier lensmann i Namsos og regionssjef i politiet Nord-Trøndelag Stein Erik Granli, til Dagbladet.

Bussjåføren har foreløpig ikke vært i stand til å gjennomfør avhør, og lensmannen ikke kommentere om det blir aktuelt å holde igjen den siktede tyske bussjåføren før avhør er gjennomført.

Venter på å komme hjem Klokka 23 i går kveld kom den sveitsiske konsulen Leo Kaalberer til Namsos for å følge opp de overlevende etter busskulykka. Granli forteller at politiet tar sikte på å gjennomføre avhør av de involverte i løpet av dagen, og deretter få dem hjem til Sveits.

- Vi skal avhøre både passasjerer og sjåfør så fort det er medisinsk forsvarlig. Dette har naturligvis vært en kjempestor påkjenning for alle involverte. For de var det en ferietur som på sekunder ble snudd til katastrofe, sier han.

Så fort de nødvendige avhør er gjennomført, vil passasjerene igjen fraktes til Sveits. I går ankom et ambulansefly med hjelpearbeidere fra Sveits Trondheim lufthavn Værnes. Etter det Dagbladet kjenner til, vil passasjerene fraktes tilbake på dette flyet.

Traumatisk Avdelingsoverlege ved psykiatrisk klinikk ved sykehuset Namsos, Elisabeth Bratland Romuld, forteller til Dagbladet at passasjerene om bord har opplevd en traumatisk hendelse, og at de har fått tilbud om psykiatrisk oppfølging på sykehuset. Videre oppfølging vil imidlertid blir gjort av sveitsisk helsevesen.

- Vi har et godt samarbeid med sveitsiske myndigheter, sier hun.

To av de 13 som ankom sykehuset Namsos i går hadde moderate skader. De tre som døde ble fraktet til St. Olavs hospital i Trondheim, der det vil gjennomføres obduksjon av de avdøde. En pasient er også innlagt på sykehuset Trondheim med kritiske skader.

- Tolv av 13 av våre pasienter er utskrivningsklare, mens én her på sykehuset er liggende på vanlig kirurgisk sengepost, sier overlege ved sykehuset Namsos, Peter de Vries, til Dagbladet.

Tekniske undersøkelser Ulykkesbussen blir nå undersøkt av kriminalteknikere fra politiet og Havarikommisjonen.

Det ble åtte timer etter ulykka i går fortsatt gjennomført undersøkelser på krasjstedet. På bussen, som  sto i grøfta, var alle vinduene på venstre side, samt frontruta, knust. Inni bussen lå det fortsatt bagasje.

- Vi gjør en etterforskning uavhengig av havarikommisjonene, men forhåpentligvis vil vi komme til samme konklusjon.

Namsskogan-ordfører Stian Brekkvassmo kritiserte i går veistandarden i kommunen og på stedet, og siktet til de høye ulykkestallene.

I løpet av 2006 og 2007 døde to personer etter utforkjøring i Namsskogan. I 2011 omkom en tredje person i en møteulykke i forbindelse med en forbikjøring.

- Det er en dårligere veistandard her i Nord-Trøndelag, og denne dramatiske ulykken viser at det ikke er bra nok, mener Brekkvassmo.

På den aktuelle veistrekningen der ulykken skjedde er det nyasfaltert, men politiet hadde ingen umiddelbar kommentar på veistandarden.

<strong>ULYKKESBUSS:</strong> Bussen kjørte ut på E6 i Namsskogan kommune i Nord-Trøndelag. Tre personer omkom, og én ble kritisk skadd. Politiet og havarikommisjonen etterforsker nå ulykka. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
ULYKKESBUSS: Bussen kjørte ut på E6 i Namsskogan kommune i Nord-Trøndelag. Tre personer omkom, og én ble kritisk skadd. Politiet og havarikommisjonen etterforsker nå ulykka. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer