Ferje kollidert med Hovedøya-brygge

Ferja dundret inn i brygga, ifølge øyenvitne. Åtte personer skal være skadd.

KOLLIDERTE: Flere personer er skadet etter at en passasjerferge kolliderte med brygga på Hovedøya i Oslofjorden. Vis mer

Ferja Oslo XI kolliderte i 17.00-tida i dag med brygga på Hovedøya. Åtte personer ble skadd i sammenstøtet - en alvorlig.

- En er alvorlig skadd og er kjørt Ullevål. Fem skadde er kjørt legevakta. To skadde sørger selv for oppfølging etter å ha blitt sjekket av ambulansepersonell, opplyser politiet klokka 19.30.

SISTE: Operasjonsleder Vidar Pedersen ved Oslo-politiet sier til Dagbladet at personen har mindre alvorlige skader enn først fryktet, og trolig skives ut av sykehus i kveld.

- Mange slagskader

Robert Corell som er utrykningsleder for brann- og redningsetaten i Oslo, forteller Dagbladet at de fikk melding om hendelsen klokka 17.13.

- Ifølge meldinga hadde Oslo-ferja gått på Hovedøya med en litt hard landing, sier han.

- Flere har vært bevisstløse, noen har fått bruddskader og det er mange som har slagskader, sier han til Dagbladet fra nødetatenes mottakssenter på Vippetangen.

- Nå er det to som er lettere skadd som fraktes fra øya til Vippetangen. I tillegg er det transport av andre på båten, sier Corell.

MOTTAKSSENTER PÅ VIPPETANGEN: Robert Corell er utrykningsleder for brann- og redningsetaten i Oslo. - Flere har vært bevisstløse, noen har fått bruddskader og det er mange som har slagskader, sier han til Dagbladet fra nødetatenes mottakssenter på Vippetangen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
MOTTAKSSENTER PÅ VIPPETANGEN: Robert Corell er utrykningsleder for brann- og redningsetaten i Oslo. - Flere har vært bevisstløse, noen har fått bruddskader og det er mange som har slagskader, sier han til Dagbladet fra nødetatenes mottakssenter på Vippetangen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Dundret i brygga

Det var lang kø på brygga da hendelsen inntraff ettersom flere ventet på ferja, som kom fra byen.

- Båten kom inn og hadde litt fart, så vi rygget litt unna. Den hadde større fart enn vanlig og dundret inn i brygga, forteller et øyenvitne til NTB.

Ifølge øyenvitnet var det rolig på brygga, men kaotisk på båten.

- DUNDRET INN: Ifølge et øyenvitne NTB har snakket med, dundret ferja inn i kaia på Hovedøya. Foto: Lars Eide / NTB scanpix
- DUNDRET INN: Ifølge et øyenvitne NTB har snakket med, dundret ferja inn i kaia på Hovedøya. Foto: Lars Eide / NTB scanpix Vis mer

- Ferja var full

Oslo XI er den eldste båten som ble bygget i 1989 med plass til 236 passasjerer.

Ifølge Rune Elstad, Vaktkommandør i Oslo brann- og redningsetat (OBRE), var alle de skadde personene passasjerer om bord i ferja, da ulykken skjedde.

- Ferga var full, sier han.

Han forteller at OBRE hadde to brannbåter ute på sjøen og drev dykkeøvelse, ikke langt fra Hovedøya, da de cirka klokka 17.15 fikk et oppkall om ulykka via deres maritime samband.

- En av Osloferjene hadde kjørt inn mot Hovedøya og ikke klart å stoppe da den skulle legge til. Vi ble bedt om å varsle de andre nødetatene om dette, sier han.

- Seks personer var skadd, og de ble fraktet med brannbåten til Vippetangen der helsepersonell hadde møtt opp. I tillegg landet luftambulansen på Hovedøya, fortsetter Elstad.

Han forteller at de var først på stedet, med åtte personer totalt.

KOLLIDERTE: En båt fra Oslo brann- og redningsetat er ved fergen som kjørte i en brygge på Hovedøya i Oslo lørdag.
Foto: Lars Eide / NTB scanpix
KOLLIDERTE: En båt fra Oslo brann- og redningsetat er ved fergen som kjørte i en brygge på Hovedøya i Oslo lørdag. Foto: Lars Eide / NTB scanpix Vis mer

- Teknisk svikt

Pedersen i Oslo-politiet sier at deres hovedhypotese om årsaken til ulykka er at ferja mistet motorkraft inn mot kaia, og at reversen ikke fungerte.

Driftsjef i Osloferjene, Bjørn Andseth, forteller Dagbladet at de har fått melding om kollisjonen.

- Vi vet ikke så mye ennå, men det skal ha vært en teknisk svikt som gjorde at den kolliderte i brygga, og flere personer skal være skadd, sier Andseth, som også er skipper på en annen Osloferje i dag.

Det var NRK som først omtalte saken.

FERJE: Oslo XI er den eldste båten som ble bygget i 1989 med plass til 236 passasjerer. Det er ikke kjent hvor mange som var om bord da kollisjonen skjedde. Foto: Lars Eide / NTB scanpix
FERJE: Oslo XI er den eldste båten som ble bygget i 1989 med plass til 236 passasjerer. Det er ikke kjent hvor mange som var om bord da kollisjonen skjedde. Foto: Lars Eide / NTB scanpix Vis mer