Ferjene seiler uten leger ombord

Lege Per L. Opheim kritiserer Color Line fordi de ikke har kvalifiserte leger på ferjene sine. -Overdrevet. En erfaren ambulansesjåfør kan i mange tilfeller gi bedre nødhjelp enn en lege, sier Eivind Tungeland fra Norsk Folkehjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Color Lines ferger seiler uten kvalifiserte leger ombord, skriver VG i dag. Dette til tross for at selskapet tilbyr «Legevakt» om bord som en ekstraservice overfor kundene.

Da Color-ferja Prinsesse Ragnhild begynte å brenne i forrige uke, var det ingen leger ombord.

Lege Per L. Opheim, som tidligere samarbeidet med Color Line, reagerer ifølge VG sterkt på at båtene bare bemannes av sykepleiere og ambulansesjåfører. De er ifølge Opheim ikke kvalifiserte til å gi pasientene en forsvarlig undersøkelse. Dette kan ifølge Opheim få fatale konsekvenser i en akuttsituasjon.

-Overdrevet

-Det er helt overdrevet å si at det skal være leger på alle sånne ferger, sier Eivind Tungland, sanintetskonsulent i Norsk Folkehjelp.

- Om det er lege, ambulansepersonell eller sykepleiere er uvesentlig i en katastrofesituasjon. Det er erfaringen det kommer an på. Normalt utdannet ambulansepersonell med erfaring, kan behandle akutte tilfeller bedre enn mange leger.

Opheim får medhold av Statens helsetilsyn, som mener at rederiet bryter kvakksalverloven ved å tilby pasientene hjelp fra «Legevakten», skriver VG.

- Kvakksalverloven gjelder personer som utgir seg for å være lege uten å være det, forklarer Sigmund Eliassen til Dagbladet :på nettet.

- Dersom man lanserer en tjeneste som gir personer et feil inntrykk av at de blir behandlet av en lege, er det misvisende.

Eliassen ved Statens helsetilsyn ønsker ikke å kommentere forholdet mellom helsepersonalet. Men han understreker overfor Dagbladet :på nettet at Statens helsetilsyn ikke pålegger ferjeselskapene å ha leger ombord.

-Det kunne kanskje være ønskelig å ha en lege i bakvakt, sier Eliassen.

- Det er egentlig leger som skal diagnostisere sykdom. Men det er vanskelig å si utfra noe regelverk hva ambulansepersonell kan og ikke kan gjøre.

Kan førstehjelp

Heller ikke Stena Line har leger ombord på sine linjer.

- Vi har en styrmann med førstehjelpskompetanse og ambulansesjåfører på ferjene, forteller daglig leder Stein Wettergreen i Stena Line til Dagbladet :på nettet.

- Vi har et legerom som er like velutstyrt som en ambulanse i Oslo. I alvorlige tilfeller, frakter vi folk i land med helikopter. Det er tryggere å falle om på gata hos oss, enn det er å falle om på Carl Johan, for å si det slik.