Lønnsfesten i Oslo-skolen:

Fersk faktura: 260 000 på amerikansk coaching

Marte Gerhardsen sier hun startet avviklingen av amerikansk ledercoaching allerede i 2019, kort tid etter avtalen ble inngått. Etaten hennes ønsker ikke å dokumentere avviklingen, og så seint som oktober kom ny faktura: 263 000 kroner.

I HARDT VÆR: Utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun opplever at hun har skolebyråd Inga Marte Thorkildsens tillit, på tross av Dagbladets avsløringer om lønnsfesten i Oslo-skolen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom bruk av Leadership Pipeline Institute Norway (LPI) har Utdanningsetaten i Oslo brukt 2,5 millioner på coaching og lederutvikling siden sommeren 2019.

Men ifølge utdanningsdirektør Marte Gerhardsen har etaten for lengst besluttet å slutte med denne coachingen.

- Når ble det bestemt at etaten ikke skal fornye kontrakten med Leadership Pipeline Institute?

- Allerede i 2019 besluttet vi at vi vil satse på å bygge opp et eget kompetansemiljø på dette området for å hjelpe skolene med leder- og ledergruppeutvikling, svarer Gerhardsen.

- Avtalen vår med LPI løper ut 2021, med mulighet for et års forlengelse. Vi ser fram til et godt samarbeid med vår dyktige norske konsulent mens vi bygger opp vår egen kompetanse og kapasitet på dette området.

Hun sa det samme i intervju med Dagbladet 2. november:

- Planen vår er å gjøre lederutvikling med egne ressurser framover.

Faktura: 263 557 kr

Men fakturaene ruller fortsatt inn.

Den hittil siste fakturaen fra LPI som Dagbladet har sett forfalt 3. oktober 2020, pålydende 263 557 kroner. Hittil i år har etaten brukt 850 000 kroner på coachingen.

Tross gjentatte henvendelser fra Dagbladet, ønsker ikke Utdanningsetaten å dokumentere på hvilken måte prosessen med å droppe LPI ble iverksatt.

- Vi har en løpende dialog med leverandørene om avtaler. Detaljene i den dialogen vil vi ikke gå nærmere inn på, sier Gerhardsen til Dagbladet.

Taus coach, krass byråd

Det er Nesvik & Partners, som drives av Marita Nesvik, som selger tjenestene til etaten. Hun er selskapets eneste fast ansatte, og har en lisensavtale på LPI i Norge. Hun signerte en rammeavtale med Utdanningsetaten i juni 2019, kort tid etter at Marte Gerhardsen overtok styringen av etaten fra Astrid Søgnen.

- Utdanningsetaten må selv svare for sine vurderinger, men beskjeden fra byrådet er krystallklar: Bruk av eksterne konsulenter skal reduseres. Og UDE har allerede tatt gode grep. Fra 2015 til 2019 er konsulentbudsjett halvert, fra over 50 til rundt 20 millioner, sier Inga Marte Thorkildsen til Dagbladet.

Dagbladet har også dokumentert millionbruk på konsulenter og hodejegere, i tillegg til den svært betente lønnsfesten til Gerhardsens direktører. Opposisjonen i Oslo, samt flere på Stortinget, har reagert kraftig på pengebruken i Oslo-skolen SV og Thorkildsen styrer.

Nesvik ønsker ikke å kommentere dialogen med Utdanningsetaten overfor Dagbladet.

- Tidligere har vi hatt rammeavtaler med flere eksterne konsulentmiljøer. Avtalen vår med LPI løper ut 2021, med mulighet for et års forlengelse. Vi ser fram til et godt samarbeid med vår dyktige norske konsulent mens vi bygger opp vår egen kompetanse og kapasitet på dette området, sier Marte Gerhardsen.

Ekspert: - Ingen god strategi

Hun har tidligere fortalt Dagbladet at LPI ble hyret for å hjelpe etaten å styrke seg på tillitsbasert ledelse.

- Så vidt jeg kjenner til er det ingen dokumentasjon for at Leadership Pipeline Institute er en god strategi for ledelse av offentlig sektor, sier professor Tom Eide til Dagbladet.

Han forsker på ledelse ved Universitetet i Sørøst-Norge.

- Ledelse i internasjonal business og ledelse i norsk skole eller helsetjeneste er to veldig forskjellige ting. Problemet ligger i tenkesettet. I LPI er metaforen en rørledning i en lederfabrikk som skal produsere effektive ledere. I offentlig sektor er grunnmetaforen et fellesskap alle kan ta del i. Tenk på skolen. Der handler ledelse om å legge til rette for motivasjon, læring, inkludering, mestring og mening, ikke om effektiv produksjon for å øke fortjenesten. Det siste er selvfølgelig også legitimt, men man kan ikke uten videre overføre en tenkning fra næringslivet til for eksempel skole eller helse, fortsetter Eide.

Tidligere denne uka la Dagbladet fram SMS-er mellom Thorkildsen og Gerhardsen som viste at begge var bekymret for lærerstreik etter Dagbladets oppslag om lønnsfesten. I tillegg hadde tett kontakt med Utdanningsforbundets leder i Oslo.

- Suksessrike bedrifter

Leadership Pipeline Institute benyttes av flere av verdens største selskaper, blant dem mange på Fortune 500-listen i USA.

«Leadership Pipeline Institute har spesialisert seg på å hjelpe organisasjoner til selv å bygge sin interne pipeline bestående av kvalifiserte ledere, samt opprette et fokus på beslutningsmyndighet, prestasjoner og gjennomføringsevne i organisasjonene», skriver LPIN på sine norske nettsider.

«Løsningene er basert på den nyeste globale forskningen og erfaringer fra noen av verdens mest suksessrike bedrifter», står det videre.

- Utdanningsetaten må selv svare for sine vurderinger, men beskjeden fra byrådet er krystallklar: bruk av eksterne konsulenter skal reduseres. Og Utdanningsetaten har allerede tatt gode grep. Fra 2015 til 2019 er konsulentbudsjett halvert, fra over 50 til rundt 20 millioner, sier byråd Inga Marte Thorkildsen.

- Har du fortsatt full tillit til Gerhardsens styring av etaten?

- Ja.

- Nesten ikke til å tro

En samlet opposisjon i Oslo ristet unisont på hodet da Dagbladet først fortalte om coachingbruken.

- Dette er nesten ikke til å tro, sa Hallstein Bjercke (V) til Dagbladet.

- Inga Marte Thorkildsen har i bystyret skjøvet alt ansvar over på Marte Gerhardsen, en direktør som vi igjen ser har komplett mangel på dømmekraft. Jeg må si at jeg nå er oppriktig bekymret for Oslo-skolen, fortsetter han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer