BOR I «JUNGELEN»: Iyad (11) fra Syria har bodd i flyktningleiren i Calais i seks måneder, helt alene. I England - på motsatt side av kanalen - har han en onkel som venter på ham. Fram til han eventuelt får innvilget sin søknad om familiegjenforening, må han klare seg uten familie. Foto: Leurence Geai, UNICEF France.  
BOR I «JUNGELEN»: Iyad (11) fra Syria har bodd i flyktningleiren i Calais i seks måneder, helt alene. I England - på motsatt side av kanalen - har han en onkel som venter på ham. Fram til han eventuelt får innvilget sin søknad om familiegjenforening, må han klare seg uten familie. Foto: Leurence Geai, UNICEF France.  Vis mer

Fersk FN-rapport om flyktningbarnas mareritt: Sex-salg, tvangsarbeid og utpressing fra menneskesmuglere

Antallet barn på flukt i Europa eksploderer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av våren i år har Unicef intervjuet rundt seksti enslige flyktningbarn i alderen 11-17 år fra jungelen Calais og seks andre flyktningleirer langs den engelske kanal.

Barnas vitnesbyrd maler et rystende bilde av forholdene i sju av flyktningleirene - hvor tvangsarbeid, vold, og seksuelt misbruk.

I en fersk rapport fra FN-forbundet går det blant annet fram at:

  • Det i de fleste leirene praktiseres at barna må betale en inngangsbillett til menneskesmuglerne før de får lov til å bo der. Klarer de ikke det, må de jobbe for voksne for å betale gjelda si eller tvinges til å assistere smuglere til kriminell aktivitet.
  • Det er praksis for unge kvinner å selge sex for å betale for passasjen til Storbritannia, eller for å tjene penger sånn at de kan framskynde reisen sin dit. Risikoen for seksuelle overgrep anslås å være stor, særlig for unge kvinner og afghanske smågutter.
  • På grunn av skjerpet sikkerhet, er det omtrent praktisk umulig å komme seg over kanalen uten hjelp fra menneskesmuglerne, og situasjonen tvinger barna til å ta stadig større risiko – for eksempel ved at de må gjemme seg inni kjølerom på biler.
  • Alle barna som ble intervjuet klaget over kulde og tretthet, og hadde også problemer med å få tilgang til måltider hjelpeorganisasjoner distribuerer eller dusjing.
  • Selv om det er påbudt, har barna ikke mulighet til vanlig skolegang i leirene.

Rekordsummer

Barna må nå betale rekordhøye summer - mellom 4000 og 5.5000 britiske pund - til menneskesmuglere for å komme seg over til Storbritannia. Det tilsvarer mellom 50.000-70.000 norske kroner.

Unicef er bekymret over situasjonen - særlig fordi antallet enslige mindreårige flyktninger til Europa ser ut til å doble seg i år sammenlignet med i fjor.

En annen rapport FN-organisasjonen slapp denne uka, viser at ni at ti mindreårige som ankommer Italia, reiser alene. Over 7.000 har ankommet i årets første fem måneder, mot 10.000 totalt i fjor.

SLUM: Bildet viser slummen i Calais som ligger ved det midlertidige mottakssenteret som ble bygd tidlig i 2016. De 125 containerne kan huse 1500 mennesker, men en mindreårig må ha selskap av en "vokter" der inne, det er ikke ordnet et eget område for enslige mindreårige som ikke har noen slik vokter. Foto: Leurence Geai, Unicef France. 
SLUM: Bildet viser slummen i Calais som ligger ved det midlertidige mottakssenteret som ble bygd tidlig i 2016. De 125 containerne kan huse 1500 mennesker, men en mindreårig må ha selskap av en "vokter" der inne, det er ikke ordnet et eget område for enslige mindreårige som ikke har noen slik vokter. Foto: Leurence Geai, Unicef France.  Vis mer

- Rapporten viser at barna er i en ekstrem sårbar situasjon, hvor mange blir utnyttet på det groveste når de er i disse leirene. Det er hjerteskjærende å lese disse historiene, sier juridisk rådgiver Ivar Stokkereit i Unicef Norge til Dagbladet.

Rundt 2000 i Nord-Frankrike

Han har ingen grunn til å tro at forholdene er dårligere i Nord-Frankrike enn i andre flyktningleirer i Europa.

- Derfor er det viktig at europeiske myndigheter prioriterer sakene som gjelder barn og unge først. Samtidig må man også se på hva som er bakgrunnen som gjør at de legger ut på flukt og hvordan vi kan hjelpe å støtte dem der de bor så de slipper å legge ut på den livsfarlige reisen.

Hovedtyngden av barna som kommer til Europa ender først opp i leirer i Italia, Hellas, Malta og Tyrkia, etter å ha flyktet over Middelhavet. Så drar de videre til andre steder i Europa. Rundt 2000 av dem har endt opp i leirene i Nord-Frankrike siden juni i fjor.

Kritiserer britiske myndigheter

Den gjennomsnittlige varigheten av oppholdet til barna i leirene var fem måneder, men noen hadde vært der i over ni måneder, anslår Unicef, som kritiserer britiske myndigheter for å somle.

- Grunnen til at mange av dem havner der er at de har familie i Storbritannia og da er det en utfordrende at mange av barna blir sittende og vente på saksbehandling under grusomme forhold fordi man ikke får til en effektiv behandling av familiegjenforeningssakene, sier Stokkereit.

I rapporten estimerer Unicef at minst 157 av de 500 barna som befinner seg i flyktningleiren i Calais nå, har rett på familiegjenforening.

Stokkereit mener den gir et godt innblikk i hvilken desperat situasjon barn som flykter alene befinner seg i, og kaller forholdene barna lever under «uakseptable».

Løsningen for å hindre at barn legger ut på flukt, er ikke å stramme inn på vilkårene for enslige mindreårige i Norge, slik innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har hevdet, mener Unicef.

- Historien viser oss at når det har vært innstrammingsforslag i Norge tidligere har det ikke vært nedgang i barn til Europa, selv om det kanskje har kommet færre til Norge. Da blir det like viktig å se på hva som er de bakenforliggende årsakene, sier Stokkereit.

10 000 mangler

Rapporten til opp om opplysningene Europol kom med i slutten av januar. Den gang kunne de fortelle at så mange som 10 000 flyktningbarn manglet i Europa, og at de fryktet utbredt kidnapping og seksuelt misbruk av disse.

Stabssjef Brian Donald fortalte den gang til The Guardian at så mange som 5000 barn har blitt borte etter at de ble registrert ved ankomst i Italia. I Sverige er det samme tallet 1000.

Han advarte også om at det de siste 18 månedene har vokst fram en hel kriminell infrastruktur med flyktningene som mål.

- Det er ingen overdrivelse å si at vi leter etter mer enn 10 000 barn. Ikke alle vil bli utnyttet av kriminelle gjenger. Noen kan ha blitt overlatt til familiemedlemmer, men vi vet ikke hvor de er, hva de gjør og hvem de er med, sa han.

Europol anslo at omlag 27 prosent av en million flyktninger som i fjor kom til Europa er barn.

- Uansett om de er registrert eller ikke, snakker vi om 270 000 barn. Ikke alle reiser uten følge, men vi har bevis på at en stor andel gjør nettopp det, sa Donald.