Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fersk frokost til folket

Brødskiva er ikke den eneste som duger om morran.

POPULÆR: Sunn havregrøt med frukt appellerer til de fleste. ALLE FOTO: HÅKON EIKESDAL
POPULÆR: Sunn havregrøt med frukt appellerer til de fleste. ALLE FOTO: HÅKON EIKESDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| OPAKER GÅRD i Hedmark (Dagbladet):
Frokosten er viktig for barn, ungdom, voksne og gamle. Og mange av oss tyr til brød på morgenkvisten. På Opaker har Charlotte forberedt tre hjemmelagede frokoster. De er sunne — som vanlig når hun er i gang på kjøkkenet — og de tar ikke spesielt lang tid å lage.

Varier frokosten
—Det er bare å stå opp litt tidligere om morgenen, slik at du har tid til å sette deg ned med frokosten, sier Dagbladets kokk Charlotte Mohn.

Hun syns det er viktig å kunne variere det første og viktige måltidet på dagen, og stiller spørsmålet:

—Hvorfor i all verden må vi spise det samme hver dag?

Frokostblandingen musli bruker veldig mange. Ikke minst de yngre. Selvsagt mener Charlotte at denne skal lages — ikke kjøpes. Og det tar bare et kvarter fra du starter til den er klar til å spises.

Populære musli
—Til fire porsjoner har jeg bare brukt én spiseskje honning, sier Charlotte fornøyd. —Rosiner, nøtter, tørket aprikos og kokos gjør det til en rimelig og sunn frokost.

Over muslien heller hun tjukkmjølk. Den er kanskje ikke like lett å finne overalt, så da er yougarth naturell like bra.

HAVRELAPPER
HAVRELAPPER Vis mer

—Frokostblandinger du kjøper er ofte laget veldig søte, sier Charlotte. —Den jeg har laget er sunn, og du kan variere med det du liker å ha i den.

Støtter grillkongen
Neste frokostrett er den utskjelte — for noen — havregrøten. Barn liker den nok, og idrettsutøvere som er opptatt av kosthold. Charlotte har puttet eplebåter og hele bruingebær i grøten. Den ser ganske delikat ut.

—Denne grøten har 1-2 teskjeer sukker i seg, men du kan også bruke honning, sier Charlotte. —Dette burde alle barn fått på skolen hver dag — det hadde vært supert.

Og da er hun helt på linje med hva grillkongen Craig Whitson mente i Dagbladet 7. august i år:

MUSLI I SUNN UTGAVE
MUSLI I SUNN UTGAVE Vis mer

—Alle skolebarn skulle fått et varmt måltid hver dag. Vi bor i verdens rikeste land, men bryr oss ikke om hva barna spiser. Det ville jeg brukt penger på.

Havrelapper med tyttebær over er ikke en frokostrett undertegnede noen gang har prøvd seg på. Men fra kjøkkenet på Opaker er det bare smil å se når Charlotte forteller om retten.


Mindre av alt
—Dette er som amerikanske pannekaker — bortsett fra at det er mindre av alt, ler Charlotte.

Det tar litt tid å lage havrelapper, men røra kan du ha i kjølskapet i flere dager. Så er du startklar når sola står opp.

—Personlig spiser jeg dette til frokost én gang i uka, sier Charlotte Mohn til Dagbladet. —Og husk: Det er viktig å kunne variere frokosten.

MER MUSLI
MER MUSLI Vis mer

Dette burde alle barn fått på skolen hver dag — det hadde vært supert.

Alle oppskriftene finner du i dagens utgave av Dagbladet.

HAVREGRØT
HAVREGRØT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media