Fersk rapport slakter sikkerheten ved dødsbrua

84 år gammel kvinne raste i døden ved Porsgrunnsbrua lørdag.

DØDE ETTER FALL: En kvinne døde etter i ettermiddag etter at hun falt ned fra Porsgrunnsbrua. Kvinnen forsøkte å gå over brua da bruklaffene åpnet seg. Foto: Bjørn Harry Schønhaug/Varden
DØDE ETTER FALL: En kvinne døde etter i ettermiddag etter at hun falt ned fra Porsgrunnsbrua. Kvinnen forsøkte å gå over brua da bruklaffene åpnet seg. Foto: Bjørn Harry Schønhaug/VardenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): En fersk rapport utarbeidet av Statens vegvesen beskriver flere nesten-ulykker på samme sted der en 84-år gammel kvinne mistet livet lørdag, skriver TA.

Allerede på ulykkesdagen ble Dagbladet.no opplyst om at Vegvesenet har gjort en risikovurdering av brua etter skumle hendelser.

Her er et utvalg hendelser ved Porsgrunnsbrua som framgår av den ferske rapporten:

• To ungdommer sprang ut på klaffen når brua var på vei opp.
• Bilister får panikk og rygger i bilen bak når brua åpnes.
• Store båter følger ikke reglementet og skaper derfor fare.
• Kameraovervåkningen har varierende kvalitet og høytaleranlegget må brukes for å rope til fotgjengere som ignorerer igangsatt bruåpning.
• Det forekommer at biler blir stående ute på klaffen eller under bommen.
• Fotgjengere stopper ikke alltid på rødt lys, men skynder seg over brua før klaffene går opp. Ungdom er rapportert hengende på rekkverket når klaffene går ned.

Vegvesenet har gjort en risikovurdering av bruåpningsprosessen og sett på mulige tiltak som bedre lys og bomsperrer for å hindre ulykker.

- Vi er bekymret. Vi observerer mange som ikke respekterer rødt lys og bommer som går ned. Det har vært et problem for oss lenge og er årsaken til at vi nå vurderer sikkerheten på nytt, sier seksjonsleder Jan Vidar Myrland i Statens vegvesen til TA. Han understreker samtidig at han ikke kan kommentere dødsulykken lørdag der en eldre kvinne mistet livet under bruåpning.

Flere tiltak er allerede gjennomført, og flere vil bli gjennomført i høst.

- For noen år siden var det en hendelse der en person løp tilbake over brua og hang seg på klaffen i det brua gikk opp. Han skled over veibanen, gjennom sprekken og datt åtte meter ned i rommet under brua. Han ble skadet, men overlevde, forteller Myrland til lokalavisa.

Politiadvokat Knut Kolloen i Telemark politidistrikt er påtaleansvarlig i saken etter at den 84 år gamle kvinnen raste i døden lørdag.

- Før vi kan si noe mer om årsaksforholdet, må vi se på det materialet vi har og snakke med alle vitnene. Det vil være interessant å finne ut om lamper, bommer og lyd fungerte i riktig rekkefølge. Vi har ingen grunn til å si noe annet føreløpig, sier Kolloen til Dagbladet.no.