Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fersk undersøkelse: Sjefene vil se på OL i arbeidstida

En fersk undersøkelse viser at nesten halvparten av ledere med personalansvar vil følge våre OL-helter i arbeidstida. Ordfører Fabian Stang i Oslo vil ha klare begrensninger for sine ansatte.

GULLSPURT: 40 prosent av ledere med personalansvar oppgir at de planlegger å se OL i arbeidstiden. Her fra 50 km fellesstart under OL i Vancouver.  Petter Northug jr. tok igjen tyske Axel Teichmann og ble olympisk mester. Foto:  Arnt E. Folvik.
GULLSPURT: 40 prosent av ledere med personalansvar oppgir at de planlegger å se OL i arbeidstiden. Her fra 50 km fellesstart under OL i Vancouver. Petter Northug jr. tok igjen tyske Axel Teichmann og ble olympisk mester. Foto: Arnt E. Folvik. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordfører Fabian Stang fortalte i VG i dag at han nekter de 55 000 ansatte i Oslo kommune å se på OL fra Sotsji i arbeidstiden.

- Vi er nødt til å være litt strenge. Vi har en jobb å gjøre for dem som trenger oss, og vi er nødt til å sette grenser, sa han, før han modererte seg litt. I dag ettermiddag var han klar for å gi ansatte muligheter til å legge pauser til de mest spennende innspurtene slik at de kunne ta igjen arbeidsoppgavene etterpå.

- Ledere vil se Bemanningsselskapet Top Temp har fått hjelp av Norstat til å stille spørsmål til 1000 personer om TV-titting under OL. Undersøkelsen er gjort i januar i år. Den forteller at over én million nordmenn vil benke seg for å følge sendingene under OL i Sotsji - mens de er på jobb.

40 prosent av ledere med personalansvar oppgir at de planlegger å se OL i arbeidstiden, men samtidig oppgir 54 prosent av samme gruppe at de ikke synes det er greit å se på OL i arbeidstiden.

45 prosent av lederne svarer at de blir ekstra motivert til å gjøre en god arbeidsinnsats når norske utøvere gjør det bra i OL. 55 prosent av ansatte uten lederansvar svarer bekreftende på det samme spørsmålet.

En til fem timer Nesten én av fem av de som har svart i Nord-Norge sier de vil bruke én til to timer av arbeidsdagen til å se OL, noe som er klart høyere sammenliknet med Oslos seks prosent.

STRENG: - Vi må være litt strenge, sier Ordfører Fabian Stang (H) som vil nekte Oslo kommunes ansatte å se på OL-sendingene i arbeidstiden. Foto: Nina Hansen.
STRENG: - Vi må være litt strenge, sier Ordfører Fabian Stang (H) som vil nekte Oslo kommunes ansatte å se på OL-sendingene i arbeidstiden. Foto: Nina Hansen. Vis mer

- Undersøkelsen viser at nesten halvparten av lederne har tenkt til å bruke fra én time og opptil fem timer av arbeidsdagen til OL-titting. Vi berømmer Fabian Stang for å sette klare kjøreregler for hvordan ansatte skal forholde seg til OL-titting i arbeidstiden. Samtidig ville vi valgt en litt mildere tilnærming, sier Kristian Fæste, administrerende direktør i Top Temp.

- Bevissthet om OL-konsum i arbeidstiden er viktig, ikke minst fordi gode sosiale opplevelser på jobb kan forsterke samhold og arbeidsglede. Samtidig viser resultatene i undersøkelsen at OL-interessen varierer voldsomt avhengig av kjønn, landsdel, utdanning og alder, sier Fæste.

- Må få smugtitte Tidligere ordfører i Bergen, Herman Friele, som også er far til Birgitte Friele som giftet seg med Fabian Emil Stang (sønn til Fabian Stang) i oktober 2013, har en annerledes tilnærming til det å gi ansatte muligheter til å følge med på OL-begivenhetene. Herman Friele er styreformann i Kaffehuset Friele og synes de ansatte der skal få smugtitte litt på de største høydepunktene.

- Min oppfatning er at man skal følge det gode rådet fra Eddakvadet Håvamål om at vi må vise måtehold. Hver enkelt må ta sitt ansvar. De må få lov til å smugtitte litt, men det er enklere for de som sitter på et kontor med TV. Andre må kanskje vente til lunsjpausene. Uansett må maskinene gå, selgerne må selge og lastebilene må kjøre. Forøvrig overlater jeg dette til vår administrerende direktør Olav Munch. Fabian får gjøre som han vil i Oslo, sier Herman Friele.

OL-fest i Trondheim Ordfører Rita Ottervik i Trondheim lover at alle som har anledning skal få se at Marit Bjørgen blir OL-vinner, og som kjent kan det skje flere ganger i ukene som kommer.

- Vi mener at idrettsglede gir livsglede og arbeidsglede. Den tida som går med til litt TV-titting får vi igjen med motiverte og engasjerte ansatte. I Trondheim har vi flere livsgledesykehjem der det blir arrangert OL-fester med flatskjermer, flagg, kake og heiing. Beboerne og de ansatte skal få feste sammen, sier Rita Ottervik.

SMUGTITTING OK: Tidligere Bergensordfører Herman Friele mener de ansatte må få smugtitte litt på TV under OL.  Foto:  Mette Møller.
SMUGTITTING OK: Tidligere Bergensordfører Herman Friele mener de ansatte må få smugtitte litt på TV under OL. Foto: Mette Møller. Vis mer

Informasjonssjef Ingunn Storetvedt Eriksen i NHO sier at arbeidstiden er til for å jobbe, men at arbeidsgiverorganisasjonen har tillit til sine medlemsbedrifter om at de finner gode lokale løsninger under vinter-OL.

- Vil variere mye - Dette vil variere mye fra arbeidsplass til arbeidsplass i hvilken grad de ansatte har anledning til å se på TV. Vi vurderer ikke dette som en så interessant problemstilling at vi ønsker å gjøre undersøkelser om hva det vil kunne koste norske bedrifter om ansatte velger å bruke litt av arbeidstiden for å følge med på OL-sendingene, sier Ingunn Storetvedt Eriksen.

LO-leder Gerd Kristiansen oppfordrer alle til å bruke sunn fornuft.

- Ingen må trekke de ansattes arbeidsmoral i tvil. Jeg har ingen tro på at produktiviteten går ned selv om det foregår et vinter-OL. Folk vil fortsette å gjøre jobben sin. Vi må være romslige. Dessuten ser vi at det vil være store forskjeller på de ulike arbeidsplasser. Det vil ikke være så greit å forlate produksjonen hvis en jobber i en typisk produksjonsbedrift, men det bør være anledning til å sitte sammen med sine pasienter på et sykehjem for å følge med på store begivenheter under OL.

- Vi har ingen arbeidstakere i Norge som vil la syke mennesker bli liggende uten hjelp i sine sykesenger mens de selv ser på TV, sier Gerd Kristiansen.

ARBEIDSGLEDE: Trondheims ordfører, Rita Ottervik (A), mener idrettsglede gir arbeidsglede, og tror de blir belønnet med motiverte ansatte dersom OL-titting tillates i arbeidstiden. Foto: Tom E. Østhuus.
ARBEIDSGLEDE: Trondheims ordfører, Rita Ottervik (A), mener idrettsglede gir arbeidsglede, og tror de blir belønnet med motiverte ansatte dersom OL-titting tillates i arbeidstiden. Foto: Tom E. Østhuus. Vis mer

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil sier at det ikke er laget noe regelverk i oljeselskapet i forbindelse med OL-sendingene.

- Har begrensninger - Vi har tillit til at våre medarbeidere klarer å vurdere riktig balanse mellom å gjøre jobben sin og vie noe oppmerksomhet til OL, sier han.

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB sier at banken har generelle begrensninger i strømming i nettverket og at det gjør det vanskelig med strømming av nett-TV, men at de ikke har noen policy som går ut på at det ikke er lov å følge med på OL i arbeidstiden.

- Vi heier på norsk idrett og gleder oss til OL, sier Westerveld.

Informasjonsdirektør Bernhard Stormyr i Yara sier:

SUNN FORNUFT: LOs leder, Gerd Kristiansen mener at de ansattes arbeidsmoral ikke må trekkes i tvil, og oppfordrer alle til å bruke sunn fornuft. Foto: Øistein Norum Monsen.
SUNN FORNUFT: LOs leder, Gerd Kristiansen mener at de ansattes arbeidsmoral ikke må trekkes i tvil, og oppfordrer alle til å bruke sunn fornuft. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer

- I våre fabrikker har helse, miljø og sikkerhet prioritet, og det å følge med på tv-sendinger er ikke forenlig med disse hensynene. I øvrige deler av organisasjonen er ikke dette regulert.

- Sunn fornuft Assisterende informasjonsdirektør Erik Brynhildsbakken i Hydro sier at selskapet ikke har noen spesifikke OL-forbud, men at selskapets ledelse regner med at de ansatte bruker sunn fornuft.

- Vi har sett under store idrettsarrangementer tidligere at dette blir løst på en fornuftig måte. Det forventes at hensynet til drift, produksjon og sikkerhet kommer først. Vi har ikke lagt inn noen sperrer mot strømming av TV-sendinger, sier Brynhildsbakken.

TILLIT: - Vi har tillt til at våre medarbeidere klarer å vurdere riktig balanse mellom å gjøre jobben sin og vie noe oppmerksomhet til OL, sier informasjonsdirektør i Statoil, Jannik Lindbæk Jr. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix.
TILLIT: - Vi har tillt til at våre medarbeidere klarer å vurdere riktig balanse mellom å gjøre jobben sin og vie noe oppmerksomhet til OL, sier informasjonsdirektør i Statoil, Jannik Lindbæk Jr. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix. Vis mer
INGEN POLICY: Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB sier at selskapet ikke har noen policy som sier at det ikke er lov å følge med på OL i arbeidstiden.  Foto: Øistein Norum Monsen.
INGEN POLICY: Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB sier at selskapet ikke har noen policy som sier at det ikke er lov å følge med på OL i arbeidstiden. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!