Fersk UNICEF-rapport: Barnedødeligheten er halvert

Men fortsatt dør 18.000 småbarn daglig.

En underernært barn får et måltid ved Nutrition Rehabilitation Centre (NRC) i Apnalaya, India. En ny UNICEF-rapport viser at barnedødeligheten i verden er halvert de siste 20 årene. Men fortsatt dør 18 000 småbarn daglig. Foto: Indranil Mukherjee / AFP Photo
En underernært barn får et måltid ved Nutrition Rehabilitation Centre (NRC) i Apnalaya, India. En ny UNICEF-rapport viser at barnedødeligheten i verden er halvert de siste 20 årene. Men fortsatt dør 18 000 småbarn daglig. Foto: Indranil Mukherjee / AFP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnedødeligheten i verden er halvert de siste 20 årene, men fortsatt dør 18.000 småbarn daglig, viser en fersk rapport fra FNs barnefond (UNICEF).

Mens 12,6 millioner barn under fem år døde i 1990, var antallet redusert til 6,6 millioner i fjor, viser rapporten.

18.000 småbarn bukker fortsatt under hver eneste dag, men dette er en stor forbedring fra de nærmere 35.000 barna som døde hver eneste dag i 1990.

Satsing på rent vann, helsetjenester og vaksine får mye av æren for den positive utviklingen, og vanlige sykdommer som diaré, malaria og lungebetennelse koster nå langt færre barneliv enn tidligere.

Når ikke målet Selv om utviklingen er gledelig, og ifølge UNICEF har reddet 90 millioner barneliv siden 1990, vil ikke verden greie å nå FNs tusenårsmålet om å redusere barnedødeligheten med to tredeler innen 2015.

Dette målet vil tidligst nås i 2028, konstaterer UNICEF.

Prisen for forsinkelsen er svært høy og vil bli betalt av 35 millioner barn under fem år. De vil dø de kommende 15 årene, men de ville ha fått leve opp dersom tusenårsmålet ble nådd i tide.

Farlige fødsler Nesten halvparten av de 6,6 millioner småbarna som døde i fjor, døde i løpet av den første levemåneden. Én million av dem døde samme dag som de ble født.

Sju av verdens fattigste land har nådd FNs tusenårsmål, blant dem Bangladesh som har redusert barnedødeligheten med hele 72 prosent siden 1990.

Niger kan også vise til gode resultater i kampen mot barnedødelighet, og alt tyder på at den gledelige utviklingen vil fortsette både der og i mange andre fattige land.

Amming Selv om det går riktig vei, er det fortsatt svært risikabelt å komme til verden i fattige land. Dårlig hygiene og mangel på helsehjelp og medisiner bidrar til det.

Mange spedbarn kunne dessuten vært spart for sykdom og underernæring hvis de ble ammet.

UNICEF påpeker også at dersom mor kan lese, har et barn 50 prosent større sjanse til å oppleve sin femte fødselsdag.

(NTB)