ØKONOMI: Seniorøkonom Kyrre Aamdal, DnB Markets, mener at de ferske nøkkeltallene for ledighet og oljeinvesteringer er litt svake. Foto: Berit Roald / Scanpix
ØKONOMI: Seniorøkonom Kyrre Aamdal, DnB Markets, mener at de ferske nøkkeltallene for ledighet og oljeinvesteringer er litt svake. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Ferske ledighetstall og oljeinvesteringer kan gi rentekutt

Ferske tall for arbeidsledighet og oljeinvesteringer gir rom for rentekutt i september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferske AKU-tall viser at arbeidsledigheten i Norge nå er litt høyere enn økonomene hadde ventet, samtidig som anslagene for investeringene i olje- og gassvirksomheten kuttes både for 2016 og 2017.

Seniorøkonom i DNB Markets, Kyrre Aamdal, mener begge tallene er litt svake.

- Totalt er dagens tall nok litt på den svake siden, der AKU tenderer litt mer opp og oljeinvesteringer er litt mer på nedsiden. Utslagene er små, men kan være et svakt argument for rentekutt, sier han til Reuters.

Ikke store justeringer

Aamdal peker på at selv om AKU-ledigheten på 135000 er litt høyere enn ventet, er den innenfor det slingringsmonnet man må vente.

Arbeidsstyrken økte med 10000, mens antallet sysselsatte økte med 7000, noe som førte til at ledigheten økte fra 4,7- til 4,8 prosent.

I Norges Banks prognoser lå det en forventning om en ledighet på 4,6 prosent.

- Det er fortsatt svak utvikling i sysselsettingen. Den er riktignok litt opp denne måneden, men tendensen er svak og underbygger en svak utvikling i økonomien, sier han til Reuters.

Aamdal peker også på at oljeinvesteringene viste litt svakere utvikling, men at det ikke er de store justeringene.

De totale investeringene i olje- og gassvirksomheten for 2016 blir anslått til 163,5 milliarder kroner, ned fra 165,9 milliarder i mai. 2017-anslaget kuttes fra 153,2 til 150,5 milliarder kroner.

- Vi tror fortsatt at leteinvesteringene oppgis for høyt, så vi venter en nedjustering der senere. Oljeinvesteringene er rimelig godt i tråd med både våre og Norges Banks forventninger, men litt på den svake siden, sier han.

Fortsatt rentekutt

Sjefstrateg i SEB Norge, Erica Blomgren, mener det er vanskelig å se for seg at dette gjør Norges Bank noe klokere før rentebeslutningen i september.

- Vi har forsatt rentekutt. Men det avhenger av utviklingen i BNP og regionalt nettverk, sier hun til Reuters.

Blomgren peker også på at selv om oljeinvesteringene er litt svakere i år og neste år, er det ingen kjempestore endringer.

- For neste år, som er det meste interessante nå, skyldes det mest lavere investeringer på letesiden. Den var overraskende høy for 2. kvartal, så det er ikke rart. Så det ser greit ut totalt sett, sier hun.

Det kommer flere rentekutt

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets sier at selv om ledigheten steg litt er den stort sett på linje med Norges Banks prognose.

Når det gjelder oljeinvesteringene minner han om at estimatene for priskomponenten i oljeinvesteringene er usikker.

- Og for det andre: mange prosjekter innen nedstengning og fjerning har blitt utsatt. De kan dukke opp igjen i 2018. Til sist har oljeinvesteringer falt som en andel av fastlands-BNP, skriver han i en kommentar.

På toppen i 2013 utgjorde oljeinvesteringene 9-10 prosent av fastlands-BNP. Men så kom den kraftige nedturen, og andelen falt til rundt seks prosent i 1. kvartal 2016.

- Dette gir Norges Bank noe «fleksibilitet» i forhold til avvik fra sine estimater. Det vil si: slike avvik vil nå få en lavere, direkte effekt på på BNP sammenlignet med tidligere erfaringer. Men alt i alt er undersøkelsen noe svakere enn ventet, skriver Gonsholt Hov.

- Selv om vi har utelukket et rentekutt i september, grunnet både boligpriser og kjerneinflasjon over Norges Banks forventninger, støtter dagens tall vårt syn om at Norges Bank ikke er ferdige med å kutte renten, avslutter han.

Styringsrenten i Norge ligger nå på 0,5 prosent, etter at den ble kuttet fra 0,75 prosent den 17. mars i år. Neste rentemøte i Norges Bank er 22. september.