Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ferske tall: Bare halvparten av politistudentene fra i fjor er i jobb

Bemanningsveksten i politiet går seinere enn Frp lovet.
 - Patetisk, sier Senterpartiet.

NY JUSTISMINISTER:  Per-Willy Trudvang Amundsen (Frp) er nå landets justis- og beredskapsminister.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NY JUSTISMINISTER:  Per-Willy Trudvang Amundsen (Frp) er nå landets justis- og beredskapsminister.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har lenge vært spenning knyttet til økonomien i norske politidistrikter, og hvorvidt politimestrene vil ha råd til å ansette de nye politistudentene som ble ferdigutdannet.

Målsettingen var at alle skulle være i jobb innen utgangen av fjoråret. Nå er fasiten klar - og den viser at målsettingen ikke er nådd.

Ferske tall fra Politidirektoratet (POD) viser nemlig at bare halvparten av politistudentene var i arbeid ved utgangen av året.

Når ikke mål om 1000 flere

Grunnen skal være den stramme økonomien i politidistriktene.

-En stram økonomisk situasjon i etaten gjorde det utfordrende for politimesterne å ansette i planlagt takt i 2016. Så lenge politidistriktene har levert på våre prioriterte områder, har POD valgt å ikke utfordre politimesternes vurderinger. Når det er sagt, har vi klare forventninger til å ta igjen etterslepet i 2017, sier HR-direktør Karin Aslaksen i Politidirektoratet i en pressemelding.

Frp lovte også at de ville sørge for 1000 flere politifolk i løpet av tre år. Det har partiet stått fast på at de vil klare i det lengste.

Fasiten fra POD er nå klar, og viser at bemanningsveksten sakket akterut i fjor.

Siden 2013 er det blitt 806 flere politiansatte i politidistrikter og særorganer.

- Patetisk

Jenny Klinge (Sp) er kritisk til utviklingen.

- Det viser at skrytetallene som regjeringen og folk fra regjeringspartiene kommer med om politiet, ikke stemmer, sier justispolitisk talskvinne Jenny Klinge (Sp) til Dagbladet.

Hun påpeker at Frp kritiserte de rødgrønne kraftig nettopp fordi politistudenter ikke kom seg raskt nok ut i jobb.

- De lovte liksom at alt skulle ordne seg bare de kom til makta. Det er nesten patetisk da, når tallene kommer. Nå venter jeg bare på at justisministeren går ut og sier at folk ikke er i stand til å lese tallene riktig, sier hun.

POD opplyser at de nå vil jobbe for å få ned etterslepet utover våren.

- Dette tallet er lavere enn målsetningen. I 2017 vil etaten prioritere å ansatte flere studenter slik at vi kan ta igjen dette etterslepet, kommenterer Aslaksen i pressemeldingen.

Advarte

Politiets Fellesforbund har flere ganger advart om at økonomien i politidistriktene er så stram at bemanningsmålene til politikerne ikke vil bli nådd, uten å bli hørt.

- Politireformen har noen gode intensjoner, men en forutsetning for å nå dem, er at de som skal løse samfunnsoppdraget får jobb. Tallene som nå presenteres og utviklinga med at det går lenger og lenger tid før de får jobb, er et faresignal om at det tilføres for lite ressurser til norsk politi samtidig som man åpenbart ikke prioriterer det som er viktigst, sier leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund.

Da politistudenten Kent Skibstad (33) ytret bekymring om spørsmålet i Dagbladet i fjor, ble han til og med kritisert av daværende justisminister Anders Anundsen i ettertid.

Skibstad gikk da på NAV fordi politidistriktene ikke har råd til å ansette ham, og kritiserer politikerne for å ikke gjøre nok for å få politifolk ut i jobb.

- At noen må vente noen måneder er ikke akkurat krise, skrev ministeren da til Skibstad i en diskusjonstråd på sin offisielle facebookside, før justisministeren fortsatte kritikken på Skibstads egen facebookside med en anonym profil.

Nåværende justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) svarer på kritikken i en epost til Dagbladet.

Der påpeker han at politidistriktene få styrket driftsmidlene med 295 millioner kroner i inneværende år.

- I tillegg presiseres det at direktoratet skal utarbeide en forpliktende plan for at alle som gikk ut av Politihøgskolen i 2016 og som fortsatt står uten jobb i etaten, skal tilsettes innen 1.6.2017, samt en plan for tilsetting av de studentene som går ut fra Politihøgskolen i 2017. Det vil derfor bli en historisk høy politibemanning i 2017, skriver justisministeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling