Går mot kutt:  Skal vi tro ekspertene i Handelsbanken og Nordea, vil Norges Bank kutte renten igjen i september. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Går mot kutt: Skal vi tro ekspertene i Handelsbanken og Nordea, vil Norges Bank kutte renten igjen i september. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Ferske tall peker mot rentekutt i september

Ekspertene er klare på at dagens tall styrker caset for et nytt rentekutt i september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Dagens tall fra SSB viste et kraftig fall i detaljhandelen.

Fallet var på hele 3,4 prosent fra mai, etter en vekst på 2,0 prosent fra mars til april.Konsensus var 1,5 prosent nedgang på månedsbasis.

- Kollaps på bred basis Handelsbanken Capital Markets hadde sett for seg en betydelig korreksjon, men heller ikke deres forventninger på 1,8 prosent fall var i nærheten av dette.

- Detaljer viser at kollapsen i mai skjedde på bred basis. Månedlig vekstrate i detaljhandelen i årets fem første måneder er nå i gjennomsnitt minus 0,1 prosent. I samme periode i fjor var tilsvarende tall pluss 0,2 prosent, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i en såkalt «fast comment».

I Norges Banks estimater ligger en forutsetning om at forbruksveksten opprettholdes i år (1,94 prosent, mot 2,00 prosent i 2014).

- Risikoen ser dermed ut til å være på nedsiden, selv om vi må huske på at månedstallene er volatile. Men den svake trenden i detaljhandelen bør ikke komme som noen stor overraskelse, gitt at arbeidsledigheten stiger og forbrukertilliten har falt enda lenger ned i negativt terreng, skriver Gonsholt Hov videre.

- Peker mot september-kutt Handelsbanken står dermed fast på at Norges Bank vil levere et rentekutt på møtet i september.

Nordea Markets er av samme oppfatning.

- Det kraftige fallet i mai må ses i sammenheng med den sterke veksten i april, og veksten i april er nå mer enn reversert. Det som nå ut som solid vekst, ser nå mer moderat ut, skriver analytiker Joakim Bernhardsen.

Også Nordea påpeker at dagens tall signaliserer en mer moderat vekst i privat forbruk.

- Det er vanskelig å legge for mye vekt på disse tallene, ettersom de helt klart er volatile. Men det er et signal om at den seneste styrken i detaljhandelen var overdrevet, og at privat forbruk stiger svakere, heter det.

Flere nyheter - Rentehopp neste høst
Nordea ser to rentekutt til
Handelsbanken traff planken