Fersket etter trussel

Boris Johnson advarte mot Huawei. Dagen etter fikk han et forklaringsproblem.

SMIL: Boris Johnson tok en selfie med programlederne Phillip Schofield og Holly Willoughby - med en Huawei-telefon. Foto:
SMIL: Boris Johnson tok en selfie med programlederne Phillip Schofield og Holly Willoughby - med en Huawei-telefon. Foto: Vis mer
Publisert

Tidligere denne uka kom Boris Johnson med det som ble tolket som en trussel om at Storbritannia ville forby eller begrense produktene til det kinesiske selskapet Huawei i forbindelse med utbygging av 5G i landet.

- Når det gjelder Huawei og 5G, så vil ønsker jeg ikke at dette landet skal være unødvendig fiendtlig mot investeringer fra utlandet. På den annen side så kan vi ikke skade våre vitale nasjonale sikkerhetsinteresser, og vi kan heller ikke skade vår evne til å samarbeide med andre sikkerhetspartnere i Five Eyes. Det vile være nøkkelkriteriet som styrer vårt avgjørelse om Huawei, sa Johnson, ifølge Sky News.

Five Eyes er en etterretningsallianse mellom Australia, Canada, New Zealand og USA, og er spesielt relevant når det kommer til teknologi fra Huawei.

Frykter spionasje

Frykten er at bruk av 5G-utstyr fra Huawei skal bli en bakdør for kinesisk spionasje.

USA, Australia og New Zealand har utestengt Huawei fra 5G-utbygging, mens Storbritannia så langt har vært mindre restriktive. Også Tyskland kan komme til å utestenge det kinesiske selskapet.

Boris Johnsons uttalelse må altså tolkes inn i denne konteksten. Myndighetene i USA har forbudt kjøp og bruk av Huaweis teknologi av frykt for at det kan true rikets sikkerhet.

Kritikere påstår at Huawei har tette bånd til den kinesiske regjeringen, og det er derfor man frykter spionasje.

Bare rundt et døgn etter at Johnson viftet med pekefingeren mot det kinesiske selskapet, skjedde det noe som fikk avisene til å rydde litt plass i spaltene.

Brukte Huawei-telefon

Torsdag deltok Boris Johnson under et TV-program hos ITV, der han snakket om det kommende valget.

Etter intervjuet fanget kameraene opp at Johnson tok en selfie sammen med programlederne. Det gjorde han med en Huawei-telefonen P20 Pro, skriver Bloomberg.

«Takk Philip og Holly på This Morning Show - en fin mulighet til å snakke mer om vår spennende visjon for landet», tvitret Johnson sammen med bildet han tok med telefonen fra det omstridte kinesiske selskapet.

Ifølge programleder Holly Willoughby dukket statsministeren opp igjen etter intervjuet og «vippet telefonen sin ut» for å ta en selfie.

Men, ifølge Statsministerens kontor så er telefonen ikke statsministerens. Den skal tilhøre en av hans ansatte.

Så langt er det ikke bestemt om Huawei skal få bidra med teknologi i «ikke-essensielle» deler av Storbritannias 5G-infrastruktur.

Det er ventet at den avgjørelsen vil bli tatt etter valget, 12. desember.

Når det gjelder Norge så ble Huawei i oktober vraket av Telia, som heller elger å la Ericsson få bygge ut sitt nye 5G-nett i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer