Ferskt brød bakt i går

Ferdig klokka 18 dagen før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Mange forbinder ferskt brød med mors hjemmelagede, rykende brød som nettopp er tatt ut av ovnen. Butikkbrødet er et godt alternativ for dem som ikke selv har tid eller lyst til å bruke tida på bakst. Men ikke alt butikkbrød er like nybakt.

Hos Bakers, som leverer brød til butikker som Rimi, Ica, Meny, Kiwi og Spar, er de første brødene ferdigbakt og pakket ved 18-tiden dagen før du finner dem i brødhylla i butikken.

Stor produksjon

- Noe må produseres først, forklarer direktør og informasjonsansvarlig Bjørn Auglend i Bakers.

Bakers har blant annet Ole Brumm-brødet, Kaptein Sabeltann-brødet og Birkebeinerbrødet. Brødproduksjonen i det største anlegget på Økern i Oslo er så stor at de første brødene må ferdigstilles dagen før før de skal ut i butikken. Det varierer hvilke sorter som gjøres ferdig først.

- Det kan være forskjellige typer brød som er tidlig ferdig. Dette er et rent teknisk problem. Vi produserer vel 300 000 brød hver eneste dag. Det tar tid, og noen produkter må være først. Alle brødene vil være innenfor det man kaller dagsferskt, og vi er opptatt av at brødet er så ferskt som mulig. I hovedsak produseres brødene mye senere, forklarer Auglend.

Dagsferskt

Enkelte steder i distriktene er strekningen mellom Bakers produksjonsanlegg og butikkene så lang at brødene må være tidlig ferdige for å kjøres ut. Ved disse anleggene er de første brødene ferdigstekt ved 20-tida kvelden i forveien.

Foto: HANS ARNE VEDLOG
Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Foran de store høytidene bakes det ekstra mange brød. Da kan butikkbrødet i enkelte tilfeller være ferdig i 14-tida dagen før det kommer i hylla.

Likevel presenteres brødene som ferske når de kommer i butikkhyllene dagen etter. Det synes Auglend er greit.

- Dagsferskt brød er produsert innenfor et døgn. Det kaller man ferskt, sier han.

- Dagsferskt er et begrep fra Danmark. Brødet er produsert innenfor de siste 24 timene. Det er dét man må forholde seg til og prøve å etterleve i produksjonsdøgnet, forklarer han.

Ifølge Auglend finnes det ingen forskrifter som regulerer hva som kan kalles ferskt brød.

Baker alt om natta

Rema får sitt brød fra Mesterbakeren i Stavanger. Hos Mesterbakeren bakes det på natta og frem til morgengry. Ingen brød er ferdig før midnatt.

- Vi kjører ut varme brød. Det skal være dagsferskt og kjøres ut to ganger om dagen, sier Kjell Jan Finnestad i Mesterbakeren. Han sier at Mesterbakeren ikke har såkalte holdbarhetsbrød i sitt sortiment og at ingen brød gjøres ferdig kvelden før utkjøring.

- Nei, brødene produseres fra 24.00 til rundt 9.00 på morgenen. Det er det som er dagsferskt. Det er meget viktig å få ut brødet som ferskt som mulig, sier han.

Coop-butikkene får brød fra produsenten Goman. Hos Gomanbakeren Holding sier de til Dagbladet.no at det varierer når brødene er ferdigproduserte før de kjøres ut om morgenen. Ifølge Vidar Ullenrød i Coop blir de første brødene ferdigstilt i 03-tida på natta.