Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skandale i Nederland

Fertilitetslege brukte egen sæd og ble far til 49 barn

Kalte seg selv en pionér. Avslørt av DNA-test.

SKANDALE: En nederlandsk fertilitetslege, anklaget for å ha brukt sin egen sæd for å inseminere pasienter uten deres samtykke, er far til intet mindre enn 49 barn. Foto: AFP/NTB Scanpix
SKANDALE: En nederlandsk fertilitetslege, anklaget for å ha brukt sin egen sæd for å inseminere pasienter uten deres samtykke, er far til intet mindre enn 49 barn. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nå slått fast at en nederlandsk fertilitetslege, anklaget for å ha brukt sin egen sæd for å inseminere pasienter uten deres samtykke, er far til intet mindre enn 49 barn, skriver BBC.

En DNA-test avslører at Jan Karbaat, som døde for to år siden 89 år gammel, befruktet deres mødre på sin egen klinikk i Bijdorp, nær Rotterdam.

Resultatene ble frigitt fredag etter behandling i en nederlandsk domstol.

- Søkt i elleve år

Ett av barna, Joey, sier han endelig kan få ro nå som han vet at Karbaat var hans far.

- Etter å ha søkt i elleve år, kan jeg endelig gå videre i livet mitt. Jeg er glad for at jeg endelig har fått vite det, sier han til tv-kanalen NOS.

Tim Bueters, advokaten som representerer de 49 barna, sier han er tilfreds med utfallet av saken etter så mange år i uvisshet.

- Det betyr en endelig avslutning for disse barna, sier han.

Fertilitetslegen ble dratt for retten i 2017 av ei gruppe donorbarn og deres foreldre fordi det forelå mistanke om slektskap.

Liknet legen

Særlig ett av donorbarna liknet Karbaat svært i utseendet.

Etter legens død i april 2017 ble det tatt beslag i leiligheten hans. Domstolen beordret deretter DNA-testing, men bestemte at resultatene skulle holdes hemmelig inntil videre.

I februar i år bestemte en domstol i Rotterdam at testresultatene skulle offentliggjøres.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 26.07.2013 SOMMERKOTELETTER: Toåringen HamKam er allerede far til 20 000 griser og han jobber for gi sommerglade nordmenn kjøtt på grillen. Les saken her (krever abonnement). Video: AGNETE BRUN Vis mer

DNA-prøvene «reiser alvorlig mistanke om at Karbaat brukte sin egen sæd på klinikken», heter det i en uttalelse fra advokatfirmaet Rex Advocate.

Jan Karbaat omtalte seg selv som «en pionér innen fertilitetsfaget». Klinikken hans ble stengt i 2009 etter beskyldninger om at han hadde forfalsket data, analyser og donorbeskrivelser, samt å ha overskredet lovlig antall barn per donor.

Har skjedd før

I desember 2017 skrev Dagbladet om en fertilitetslege i Indiana, USA som også hadde brukt egen sæd til å befrukte uvitende pasienter.

Mannen var ikke tiltalt for å ha brukt egen sperma fordi det ikke står noe i Indianas lover som spesifikt hindrer fertilitetsleger fra å gjøre det. Men at han holdt det skjult for sine pasienter og senere politiets etterforskere er straffbart.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!