Canada

Fertilitetslege brukte egen sæd

Nå får pasientene 85 millioner etter forliksavtale.

NEKTER: Legen nekter for anklagelsene. Illustrasjonsfoto: Tepikina Nastya / Shutterstock / NTB
NEKTER: Legen nekter for anklagelsene. Illustrasjonsfoto: Tepikina Nastya / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er ikke sikker på at vi noen gang vil komme over dette, sier Rebecca Dixon til Ottawa Citizen.

31-åringen fant ut at hennes virkelige far var fertilitetslegen på klinikken foreldrene hennes hadde benyttet, da hun utviklet en sykdom som ingen andre i familien hennes hadde.

Legen skal ha brukte sin egen eller ukjent sæd for å inseminere pasienter.

Hun og foreldrene startet søksmålet i 2016.

NEKTER: Den kanadiske fertilitetslegen nekter for alle påstandene fra de 226 saksøkerne. Foto: Paul McKinnon / Shutterstock / NTB
NEKTER: Den kanadiske fertilitetslegen nekter for alle påstandene fra de 226 saksøkerne. Foto: Paul McKinnon / Shutterstock / NTB Vis mer

Gruppesøksmål

Nå har Dixon, sammen med tidligere pasienter og barn av en kanadisk fertilitetslege, blitt tilbudt en forliksavtale på 13 millioner kanadiske dollar.

Beløpet tilsvarer over 85 millioner norske kroner, og det antas å være det aller første rettslige oppgjøret av sitt slag, skriver BBC.

- Dette er noe som vil være med oss resten av livet. Men den juridiske siden vil gjøre det mulig for folk å finne en slags ro, sier hun til Ottawa Citizen.

Gruppesøksmålet omfatter for tiden 226 personer. I henhold til vilkårene i avtalen vil saksøkerne få erstatning basert på rettsbestemt skadegrad.

Det vil også bli satt av penger til en DNA-database som lar dusinvis av barn identifisere sine biologiske fedre, ifølge BBC.

SULTEN: Den nyskilte tannlegen Leanne markerer seg i «Naked Attraction UK», når hun blir utfordret til å vise hva hun foretrekker å gjøre med en penis. Video: Rød Løper/Discovery+ Vis mer

Siden 1970-tallet

Fertilitetslegen, som nå er i 80-åra, skal ha jobbet på to klinikker i Ottawa, Ontario. Her fikk noen par beskjed om at den mannlige partnerens sæd skulle brukes, men ble uvitende gitt tilfeldige prøver, og i noen tilfeller legens egne.

Noen av påstandene dateres tilbake til 1970 -tallet. Legen har ikke praktisert siden 2014, skriver BBC.

Legen og hans advokat hadde ingen kommentarer til saken, men forliket krever ikke at den tidligere fertilitetslegen innrømmer noen feil.

- Han har nektet og fortsetter å nekte alle saksøkernes påstander i denne handlingen, sa advokaten i rettsdokumenter arkivert onsdag, skriver BBC.

Forliket må fremdeles godkjennes av en dommer før noen penger vil bli gjort tilgjengelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer