Fest eller fengsel

Enten blir det en gedigen fyllekule for å feire, eller så blir Christer Pettersson lagt i jern og arrestert. Det er virkeligheten for mannen som igjen kan bli tiltalt for å ha myrdet statsminister Olof Palme. I dag faller avgjørelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Klokken 8.45 i dag vil Högsta domstolen (høyesterett i Sverige) offentliggjøre sin vurdering av Palme-saken. Det er to mulige utfall: Sveriges fremste dommer vil endelig avvise alle anklagene mot Christer Pettersson og dermed frikjenne ham for alltid for mordet på statsminister Olof Palme, på Sveavägen i Stockholm, natt til 1. mars 1986. Eller de 18 dommerne kan slå fast at statsadvokat Jan Danielsson - kjent som Palme-statsadvokaten - kan ta ut tiltale mot Pettersson på ny.

Rettshistorie

I fjor vinter kom Pelle Svensson - svensk kjendisadvokat og tidligere verdensmester i tungvektsbrytning - med nye sensasjonelle opplysninger om mordet på Olof Palme. Testamentet til en av Sveriges farligste menn, bombemannen Lars Tingström, dokumenterer angivelig at Christer Pettersson var mannen som myrdet statsministeren.

Sammenholdt med nye opplysninger som Palme-etterforskerne har avdekket på egen hånd, førte det til at påtalemyndigheten ville tiltale Pettersson for drapet på ny, til tross for at han i november 1989 ble frikjent i Svea Hovrätt for å ha myrdet Palme.

Dersom Högsta domstolen lar påtalemyndigheten tiltale Pettersson på ny, blir det første gang i svensk rettshistorie at en mann som er endelig frikjent, likevel blir tiltalt for det samme forholdet en gang til.

- Ikke ny sak

De siste dagene har spekulasjonene rast i Sverige om hva dommerne i Högsta domstolen kommer til å beslutte.

Nyhetssjef Thomas Mattsson i den svenske storavisa Expressen er en av dem som har fulgt Palme-saken på nært hold i mange år. Overfor Dagbladet ga han i går kveld følgende vurdering:

- Vi vet selvfølgelig ikke hva resultatet blir. Men en kvalifisert gjetning er at Högsta domstolen sier nei, og at det ikke blir noen ny rettssak mot Pettersson, sier Mattsson.

Sliten og spent

I en liten leilighet i drabantbyen Sollentuna et par mil nord for Stockholm har Christer Pettersson søkt tilflukt. Han er livredd for hva som kommer til å skje.
- Jeg drepte for pokker ikke Palme, sa Pettersson til Dagbladet ved forrige korsvei.

Nå vil han helst ikke snakke. I leiligheten til kameraten Tor-Arne Larsen har Pettersson trukket for gardinene.

- Akkurat nå vil jeg bare ligge lavt i terrenget, sa Pettersson til avisa Expressen i går.

Samtidig vedgikk han:

- Jeg har ikke sovet hver natt denne uka.

Høyrearmen er gipset. I forrige uke hadde Christer Pettersson en skikkelig utblåsning. Han havnet ordentlig på fylla. Resultatet etter et ublidt møte med en stein i Kronobergsparken i Stockholm var to åpne brudd i armen.

Uansett er det bare to muligheter for Pettersson. Enten blir han arrestert og satt i arresten umiddelbart. Hvis ikke kommer det til å bli en gedigen fyllefest i den lille blokkleiligheten til Larsen i ettermiddag.

NERVØS: I forrige uke havnet Christer Pettersson på fylla. Resultatet var to åpne brudd i armen. I dag blir det avgjort om han på ny blir tiltalt for å ha drept statsminister Olof Palme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer