Fest før fasten

Gårsdagen var siste sjanse til å slå ut håret før fasten. Over hele verden feiret folk slutten på karnevalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets karneval i New Orleans ble rekordstort. Over en million mennesker presset seg sammen i byen som regnes som karneval-hovedstaden i USA. Enkelte anslår antallet til en og en halv million.

Mens amerikanere flest gikk til valg på «Supertirsdag», kastet fransk-amerikanerne klærne. Feit-tirsdagen, eller Mardi Gras som det heter i franskspråklige Louisiana, er kjent over hele USA som dagen kvinner blotter brystene sine for perler.

Legendariske Mardi Gras var målet for Dennis Hopper og Peter Fonda i filmen Easy Rider. Siden har karnevalet i den fargerike byen blitt et stadig mer populært valfartsmål for puppe- og festeglade amerikanere og turister.

Politiet holdt nøye øye med paraden da den beveget seg opp St. Charles Avenue. Men forbudet mot nakenhet så lovens lange hender stort sett gjennom fingrene med.

- Jeg har ikke hatt skjorte på de siste fem dagene, sier bartender Ashley Kennedy til nyhetsbyrået AP.

Også homsene feiret feit-tirsdagen. I Sydney, Australia samlet 700 000 mennesker seg langs paradegaten for å se 6 000 lettkledte homser feire slutten på en månedslang festival.

Rio-karnevalet er verdens mest kjente. Også der hadde de rekordstor oppslutning når sambaskolene danset gjennom paradegatene på vei til Sambadromen. I motsetning til New Orleans må ikke mennene gi kvinnene halsbånd med treperler for å få se puppene. Rio-karnevalet er kjent for sine lettkledte kvinner og menn.