Fest i det sørlige Sudan

Folkeavstemningen om Sør-Sudans uavhengighet ble avsluttet i dag, og Afrika er i ferd med å få sitt 54. land.

NY FRAMTID: Sør-sudanere ankommer Juba havn etter å ha dratt med båt i 17 dager fra Sudans hovedstad Khartoum. Mer enn 55.000 sør-sudanere dro fra nord til sør de siste ukene for å delta i den historiske folkeavstemningen som ble avsluttet i dag. Men mange store forhandlingsspørsmål gjenstår før Sør-Sudan kan erklæres som eget land. Foto: Benedicte Desrus/Reuters/Scanpix
NY FRAMTID: Sør-sudanere ankommer Juba havn etter å ha dratt med båt i 17 dager fra Sudans hovedstad Khartoum. Mer enn 55.000 sør-sudanere dro fra nord til sør de siste ukene for å delta i den historiske folkeavstemningen som ble avsluttet i dag. Men mange store forhandlingsspørsmål gjenstår før Sør-Sudan kan erklæres som eget land. Foto: Benedicte Desrus/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg føler lettelse siden dette er det jeg har kjempet for i 21 år, sier sørsudanske Ayen Den ifølge NTB. - Vi venter på det offisielle resultatet, men i kveld skal vi feire, sier 21-åringen.

USAs tidligere president Jimmy Carter, som leder en observatørgruppe ved valget, sier det er sannsynlig at 90 prosent har deltatt i avstemningen. Han slår også fast at sørsudanerne trolig har stemt for uavhengighet. Resultatet av avstemningen er ventet 15. februar, men kan også bli kunngjort tidligere. FN ber om tålmodighet FNs generalsekretær Ban Ki-moon ba i dag befolkningen og institusjonene i Sudan om å «vise tålmodighet og tilbakeholdenhet» mens tjenestemenn teller stemmesedlene etter avstemningen. - Generalsekretæren gratulerer hele Sudans befolkning med å ha vist en klokskap, tålmodighet og fredelig besluttsomhet som har preget stemmegivningen den siste uken, sier Ban gjennom sin talsmann Martin Nesirky. Uløste konflikter Så mange møtte fram for å stemme de første dagene at stemmelokalene ble bedt om å holde åpent lenger. Allerede onsdag ble grensa på 60 prosents deltakelse nådd — tallet som var nødvendig for at resultatet skulle regnes som gyldig. Alt ligger dermed an til at en ny nasjonalstat trer fram fra det som er ett av verdens fattigste områder. Men selv om Sudans regjering i Khartoum har sagt at den vil respektere resultatet av avstemningen, er det fortsatt flere konflikter som må løses. Betingelsene for fordeling av ressurser etter delingen er ikke satt. - Verken for fordeling av oljeinntekter eller hvor den 2.000 kilometer lange grensa skal gå, sier forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Øystein Rolandsen, til NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer