Fest i «dødens kvartal»

JERUSALEM (Dagbladet): Alt er fryd og glede blant mange tusen festivalfeirende israelere i gata Ben Yehuda i Jerusalem. I hvert fall tilsynelatende. På hvert hjørne står bevæpnede vakter og soldater: Gata er selvmordsaksjonistenes favoritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de to siste åra har Ben Yehuda-gata i hjertet av Jerusalem vært så godt som folketom. Det har også de omkringliggende gatene King George og Jaffa vært. Ikke uten grunn. Det har rent mye blod i området etter at palestinske selvmordsaksjonister gjentatte ganger har sprengt seg sjøl og uskyldige israelere i lufta.

Kvartalet kan sammenliknes med Karl Johans gate i Oslo, og har vært israelernes bykjerne og møtepunkt med sine banker, butikker, populære restauranter og utelivssteder.

I disse dager forsøker Jerusalems myndigheter å trekke israelerne tilbake til sitt en gang elskede sentrum.

Med skyhøy sikkerhet, landets mest populære musikere, kunstutstillinger og torgboder arrangeres en ukelang festival. For å vise den engstelige befolkningen at de igjen kan bevege seg i bykjernen uten å dø.

Mange tusen mennesker har møtt opp. De aller fleste er ungdommer i alderen 15- 25, men også yngre og eldre har trosset frykten. De danser, synger og tusler rundt i de stappfulle gatene som for kort tid siden var så godt som tomme.

- Har det tøft

Den nybakte barnefaren Assaf Zomet (30) er en av dem som har kommet for å se Israels mest populære rapper, Muki. Det er lenge siden Zomet har vært på Ben Yehuda, til tross for at han bor i Jerusalem.

- Jeg er her i dag fordi sikkerheten er høy. Det er utenfor det er farlig, sier Zomet og peker rundt seg til alle kanter.

- I dag er det trygt i det sperrede området her i sentrum. Men hvor som helst ellers kan noe skje. Det er trist. Vi har det tøft nå. De (palestinerne, red.anm.) liker oss ikke, så vi må regne med å leve sånn, sier han og tar over sønnen Alon (4 md.) fra kona Cigalith. 30-åringen setter sønnen på skuldrene og beveger seg etter musikken. Og smiler. Så gir han babyen til sin kone igjen.

«Dødens kvartal»

Triangelet Ben Yehuda-, Jaffa- og King George-gata - i hjertet av Jerusalem - er det stedet i Israel som har opplevd flest selvmordsaksjoner de siste åra.

  • 30. juli 2002: En selvmordsbomber dreper seg sjøl og skader flere israelere utenfor en gatekiosk noen hundre meter ovenfor Jaffa-gata.
  • 21. mars 2002: En selvmordsbomber på King George-gata dreper tre israelere og seg sjøl.
  • 27. januar 2002: Selvmordsaksjon i Jaffa-gata. En person mister livet og 37 skadd.
  • 22. januar 2002: En palestiner åpner ild mot forbipasserende i Jaffa-gata. 30 mennesker blir såret, flere alvorlig.
  • 1. desember 2001: To selvmordsbombere sprenger seg samtidig i Ben Yehuda-gata. Ti israelere ble drept, nesten 200 ungdommer ble skadd. Flere alvorlig.
  • September 2001: En selvmordsbomber sprenger seg sjøl i lufta like ved Jaffa-gata. Han var etter alt å dømme på vei til Jaffa-gata, men ble oppdaget av en israelsk soldat.
  • 9. august 2001: Selvmordsaksjon på pizzarestauranten Sbarro i Jaffa-gata. 15 drept.
  • 26. mai 2001: To bilbomber eksploderer samme dag. Ni skadd.

  • 3. november 2000: To israelere drept, 11 skadd.

- Jeg skulle så gjerne ønske at begge sider kan leve rolig ved siden av hverandre. Men jeg tror ikke det går. Jeg tror ikke min lille sønn noen gang vil oppleve et liv i fred. Dessverre.

Fredsdrømmen

Etter terrorangrepene mot New York for snart et år siden ble Jaffa-gata midlertidig omdøpt til «New York Street». Jaffa og Ben Yehuda er parallellgater. En kvinne i 30-åra ser seg rundt. Hun føler seg ikke trygg.

- Hvordan kan jeg det? Dette må jo være det beste området for en selvmordsbomber. Så mange mennesker samlet - i favorittområdet deres, sier hun og ser seg om etter tjukke mager. De kan skjule et bombebelte og masse spiker.

Men stort sett ser det ut til at israelerne føler seg trygge denne kvelden. Og når rapper Muki starter låta «Alle snakker om fred», jubler folket. Danser og synger med artisten som er kjent for sine politiske tekster: «Alle snakker om fred, alle har den samme drømmen rundt om i fjellene og i dalene, de fortsetter å snakke, snakke om fred, men det vil aldri bli fred uten rettferdighet!»

- Alle klamrer seg til ordet «fred», men ingen forsøker å gjøre noe med det. Ingen snakker om løsninger, sier en kvinne og forlater området.

Som denne kvelden fikk lov til å være lykkens kvartal.

FOLKSOMT IGJEN: De siste to åra har Ben Yehuda-gata vært tom for folk fordi det har vært så mange selvmordsaksjoner her. Men denne uka strømmer folk til fordi sikkerheten er skyhøy. Målet med festivalen er å få folk til å tørre å komme tilbake til hjertet av Jerusalem, som er som Karl Johan i Oslo.