Fest i Oslo

I dag åpner Mela, en multikulturell festival på Rådhusplassen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kunne se ut som en tanke: Ikke før har Fremskrittspartiet lansert sin valgbrosjyre med en maskert og bevæpnet utlending på forsiden, så går Mela, en av verdens største multikulturelle festivaler, av stabelen på Rådhusplassen. Lest på bakgrunn av helgas kjempearrangement i Oslos storstue, gir brosjyren et patetisk bilde av angstfylte grinebitere som ser en trussel i alt fremmed, og av et parti som vil gjøre seg feitt på nordmenns frykt og negative instinkter. Den som tar turen til Rådhusplassen i helga, vil derimot få se hvilket liv og hvilken glede den flerkulturelle virkeligheten kan representere. Her møtes mennesker fra de forskjelligste kulturer på like fot, og skaper noe nytt.

Mens Norges innvandrerbefolkning har gjort seg gjeldende i arbeidslivet, næringslivet og delvis i politikken, er deres kunst og kultur mindre synlig. Paradoksalt nok - fordi vi sier at de har gjort landet «flerkulturelt». Den situasjonen vil stiftelsen Horisont, som arrangerer Mela, gjøre noe med. På festivalen møtes norske kunstnere, kunstnere fra Norges minoritetskulturer og kunstnere fra områdene der innvandrerne kommer fra. Likeverd, kulturell utveksling, kunst som formidler og brubygger er bærende ideer bak så vel festivalen som Horisonts øvrige arbeid. «Kultur, fra ulike kunstuttrykk til mat og mote, er kanskje den eneste løsningen vi har på de utfordringene globaliseringen stiller oss overfor,» sier ildsjelen bak Mela, Khalid Salimi, til Klassekampen. For kulturen bevarer det enestående og individuelle, samtidig som den er avhengig av inspirasjon fra det andre og fremmede.

Opprinnelig var Mela et norsk-pakistansk arrangement, men i år tar festivalen mål av seg til å la så godt som alle norske minoriteter få komme til uttrykk. Her er dervisj-dans fra Tyrkia, hit kommer et band som i seg selv er flerkulturelt, med kvinner fra Zimbabwe, Somalia, Tanzania, Algerie, Russland, Nigeria og Norge. Her kan man høre vietnamesisk folkemusikk og samspill mellom flamenco og sufi-musikk fra Sørasia. Hit kommer sangere og musikere som er megastjerner i sine hjemland. Publikum kan velge mellom internasjonal mat fra 35 boder, og den norsk-vietnamesiske klesdesigneren Nhung Nguyen presenterer sin kolleksjon, som er inspirert fra hennes to kulturer. Vel 300 internasjonale kunstnere innen musikk, sang, dans, teater og kunsthåndverk deltar.

Det blir nok fullt på Rådhusplassen: 70 000 besøkte arrangementet i fjor. Årets festival blir åpnet av kong Harald, som her representerer det store flertall av folket: En spørreundersøkelse fra 2004 viste at tre av fire innbyggere i Oslo og Akershus mener innvandrerne beriker kulturen i Norge. Så får politikerne sørge for at Horisont får midler nok til å fortsette sitt brubyggerarbeid også mellom festivalene.