Festdag ble en stor fiasko for separatistene i Ukraina

Det skulle være en styrkedemonstrasjon for separatistene i Øst-Ukraina. Men det ble en fiasko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DONETSK (Dagbladet): - Russland er ikke okkupanter. Vi er russere. Vi er slavere. Dette er en stor høytidsdag. La oss drikke for folket. La oss drikke for Stalin, sa en som holdt appell foran Lenin-statuen i sentrum av Donetsk idag.

Svakt oppmøte Men den store høytidsdagen ble ikke som arrangørene hadde tenkt. Det var bare litt over 1000 mennesker som hadde kommet for å markere det som i Russland er det store dagen for patriotisme. Den kraftpatriotiske dagen 9. mai markeres hvert år for å minnes seieren over Hitler-Tyskland. I år har dagen en ekstra aktualitet på grunn av spenningen i Ukraina. Den russiske presidenten Vladimir Putin har annektert Krim, og væpnede pro-russiske separatister har okkupert en rekke bygninger i de to østlige fylkene Donetsk og Luhansk. Også i Luhansk var det svak oppslutning om årets 9. mai demonstrasjon, med bare 2000 deltakere, melder Interfax Ukraina.

Den selvutnevnte lederen for separatistene i Donetsk, Denis Pushilin, lovte fra talerstolen det han kalte et «godt resultat» i søndagens folkeavstemning om uavhengighet fra resten av Ukraina.

- Det vil bli en folkeavstemning på søndag og resultatet vil bli godt, sa han. Valget arrangeres av separatistene, og det vil ikke være noen valgobservatører til stede.

Putins svik Pushiln blir avbrutt av hurra-rop, og et «Leve Russland». Men entusiasmen for Russland har åpenbart dalt etter at Putin på onsdag til de aller flestes overraskelse ba separatistene om å utsette folkeavstemningen, og at presidentvalget i hele Ukraina bør holdes 25. mai, slik den nye regjeringen i Kiev vil. Det var to markante snuoperasjoner, og akkurat det motsatte av det saparatistene i Øst-Ukraina ville høre fra den russiske presidenten. Putin har med sin kraftig uttalte støtte til russere og ukrainere med russisk som morsmål blitt oppfattet som en slags verge for de russisk-talende i Ukraina og for deres interesser. Men posisjonen som verge ser han ut til å ha mistet etter onsdagens snuoperasjon, som mange av de mest hardkokte separatistene her oppfatter som et svik.

Men på plassen foran Lenin-statuen er det ingen som vil snakke med Dagbladet, verken om det, eller om at oppmøtet er svakt. Oppmøtet blir spesielt svakt fordi på årets 1. mai var det rundt 12 000 mennesker på plassen foran Lenin-statuen. Og både 1. og 9. mai er dager for å markere politisk avstand til det de pro-russiske opprørerne i øst kaller «fascistene som har tatt makta i Kiev».

GAMLE HELTER: Feiring av frigjøringsdagen 9. mai i Donetsk. Gamle soldater fotograferes med yngre deltagere. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
GAMLE HELTER: Feiring av frigjøringsdagen 9. mai i Donetsk. Gamle soldater fotograferes med yngre deltagere. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- De er fascister. De som nå har makta i Kiev er de samme som hadde makta under Den store fedrelandskrigen (2. verdenskrig), sier Aleksandr Vasiljev. Har har kommet for å feire 9. mai med kona Xenia og sønnen Aleksei. Fra talerstolen er det ordet fascisme som går igjen blant dem som holder appeller. Det blir avbrutt av russiske patriotiske sanger, som gjaller ut over den skrinne folkemengden.

FIASKO: Det dukket ikke opp særlig mange mennesker på den store frigjøringsdagen i Donetsk.  Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
FIASKO: Det dukket ikke opp særlig mange mennesker på den store frigjøringsdagen i Donetsk. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer