TIDLIG UTE: Barack Obama var ute med sin første pressekonferanse i beste sendetid mye tidligere enn president Bush og Clinton var. Bush ventet til oktober 2001, mens Clinton holdt sin første pressekonferanse i juni 1993. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB/SCANPIX
TIDLIG UTE: Barack Obama var ute med sin første pressekonferanse i beste sendetid mye tidligere enn president Bush og Clinton var. Bush ventet til oktober 2001, mens Clinton holdt sin første pressekonferanse i juni 1993. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB/SCANPIXVis mer

Festen er over, slutt med dette nå

Klar beskjed fra Obama til sine republikanske motstandere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): På sin første pressekonferanse etter at han ble innsatt som president, handlet det meste om finanskrisen USA og resten av verden står midt oppi.

Med over 11 millioner arbeidsløse amerikanere kastet ikke Barack Obama bort tida på å snakke om forsoning og samarbeid.

En utålmodig Obama advarte mot at dersom den foreslåtte krisepakken på 838 milliarder dollar ikke blir vedtatt snart, går det «fra krise til katastrofe».

Ingen perfekt plan
- Planen er ikke perfekt. Ingen plan er det. Jeg kan ikke garantere at denne planen vil virke akkurat slik vi håper, men jeg kan si med stor sikkerhet at hvis vi ikke handler vil den økonomiske krisen bare forverres, sa Obama.

Han brukte byen Elkhart i Indiana som eksempel hvor ille det står til blant amerikanerne. Der er arbeidsledigheten på 15,3 prosent.

- Lokale TV-stasjoner har begynt med kunngjøringer av hvor folk kan finne matstasjoner, selv om matstasjonene ikke har nok mat. Å bryte ut av denne onde sirkelen er akkurat det den planen som Kongressen behandler skal gjøre, sa presidenten, ifølge Politico.

Tidligere på dagen hadde han besøkt de drøyt 50 000 innbyggerne i Elkhart i et forsøk på å få amerikanerne til å presse Kongressen til å få fortgang i prosessen.

- Skattelette alene kan ikke løse denne situasjonen, sa Obama, med klar adresse til republikanerne som har etterlyst store skatteletter framfor langsiktige, offentlige investeringer.

- Vi har ikke råd til å sitte og se på at Kongressen driver på med dette politiske spillet.

- Festen er over, sa Obama, ifølge The New York Times.

Vil snakke med Iran
Etter den åtte minutter lange talen svarte Obama på 13 spørsmål fra journalister.

Som tidligere signalisert, åpnet Obama for direkte forhandlinger med Iran, men uttrykte samtidig bekymring for Teherans handlinger, melder CNN.

- Det er bygget opp mye mistillit i løpet av årene, så det kommer ikke til å skje over natta.

Når det gjaldt Afghanistan sa Obama at det var for tidlig å snakke om en tilbaketrekkingsplan. I dag er det rundt 30 000 amerikanske soldater i Afghanistan. Det er ventet at det amerikanske forsvarsdepartementet vil doble det militære nærværet.

Men president Obama understreket at det ikke bare var størrelsen på det militære bidraget som måtte endres.

- Vi kommer til å trenge mer effektiv koordinering av vår militære innsats, diplomatiske innsats og utviklingsarbeid, sammen med mer effektiv koordinering av våre allierte for å oppnå mer suksess.

I løpet av Obamas første pressekonferanse ble det også snakk om dopingskandalen i amerikansk baseball. Det var en dårlig nyhet som kom på toppen av alt annet, og som svertet en hel era, sa presidenten.

Senatet vedtok den rekordstore krisepakken i går, men tiltakspakken var ikke den samme som demokratene i Representantenes hus sa ja til tidligere. Derfor kan det fortsatt gjenstå forhandlinger før Obama kan skrive under på et vedtatt handlingsprogram.

TELTBY: Billy Blanton holder rundt vennen Marian Schamp i en teltby for hjemløse 6. oktober i Reno, Nevada. Teltbyen ble satt opp da hospitsene i byen ble overfylt. Foto: AFP PHOTO/Max Whittaker/Getty Images/SCANPIX
TELTBY: Billy Blanton holder rundt vennen Marian Schamp i en teltby for hjemløse 6. oktober i Reno, Nevada. Teltbyen ble satt opp da hospitsene i byen ble overfylt. Foto: AFP PHOTO/Max Whittaker/Getty Images/SCANPIX Vis mer