Hadia Tajik ser sju farer for norsk økonomi - klandrer regjeringen

- Festen er over

Regjeringen har festet i sju år og overlater oppryddingen til andre, hevder Arbeiderpartiets Hadia Tajik.

SJU FARETEGN: Arbeiderpartiets Hadia Tajik går knallhardt ut mot regjeringen. Hun mener sju farer truer i norsk økonomi.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SJU FARETEGN: Arbeiderpartiets Hadia Tajik går knallhardt ut mot regjeringen. Hun mener sju farer truer i norsk økonomi. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Norge har gått fra å være i verdenstoppen når det gjelder økonomiens konkurransekraft til å bli middelmådig, sier Tajik.

Hun legger skylda på Erna Solberg og hennes mannskap:

- Regjeringen har ikke gjort de nødvendige prioriteringene. De har unnlatt å løse de store oppgavene først og i stedet brukt tid, energi og penger på små enigheter de fire partiene i mellom for å holde regjeringsprosjektet samlet, sier hun.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne mener å identifisere sju klare faretegn for norsk økonomi:

Ap's sju faretegn

1. Lavere økonomisk vekst enn i Europa

2. Økt bruk av oljepenger: Gapet mellom inntekter og utgifter har mer enn doblet seg siden regjeringsskiftet i 2013.

3. Færre i jobb: Andelen sysselsatte falt med 1 prosentpoeng i Norge fram til 2018, som eneste OECD-land.

4. Større offentlige budsjetter: De offentlige utgiftene som andel av BNP økte fra rundt 43 prosent i 2012 til rundt 50 prosent i 2018.

5. Lavere produktivitetsvekst enn resten av Europa, kun 0,8 prosent i perioden 2012-2018.

6. Vanlige folk har mindre igjen etter skatt. (Alle husholdninger: median inntekt etter skatt 524 000 kroner. Nedgang på 0,2 pst under høyreregjeringen).

7. De rikeste blir rikere: Én milliard i skattekutt til de tusen rikeste.

Lavere vekst enn ellers i Europa er det første faretegnet på lista.

Tajik viser til at den økonomiske veksten i de 36 landene i OECD har vært på rundt 20 prosent, målt ved medianveksten i brutto nasjonalprodukt (BNP).

Til sammenligning var Norges vekst på 14 prosent i samme periode, poengterer Tajik. Tallet er noe bedre for Fastlands-Norge isolert, nemlig 18 prosent.

- Trist bilde

Finansminister Jan Tore Sanner mener Ap-nestlederen tegner et trist bilde av Norge anno 2020, som han mener ikke stemmer med folks virkelighetsoppfatning.

- Norsk økonomi går godt og utsiktene framover er gode. Arbeidsledigheten er svært lav, det skapes mange nye jobber, inntektsnivået er høyt og Norge er et av verdens beste land å bo i, sier Sanner til Dagbladet.

Han medgir likevel at norsk økonomi «står overfor flere utfordringer i årene som kommer», som han uttrykker det.

- Avtakende inntekter fra oljevirksomheten og en lavere andel av befolkningen i yrkesaktiv alder krever gode løsninger. Svaret på det er at vi må bidra til at flere kommer i jobb, vi må stå lenger i arbeid og gjøre tøffere prioriteringer, sier han.

- Festen er over

Tajik mener årene med Solberg-regjeringen framstår som en eneste lang fest, som nå ubønnhørlig er slutt.

- Festen er over og andre må rydde opp, sier Ap-nestlederen til Dagbladet.

- Sånn som økonomien ser ut nå, er det helt på det rene at vi må få opp inntektene betydelig. Ellers vil det gå ut over finansieringen av velferdssamfunnet vårt, fortsetter hun.

Regjeringen er i gang med en ny perspektivmelding, tre år etter at den forrige kom. Men budskapet er til forveksling likt, som finansminister Jan Tore Sanner selv var inne på under perspektivkonferansen denne uka.

- Dere har hørt det før. Men nå er det alvor. Vi har lenge snakket om utfordringene som vil komme. Nå er vi der, sa han.

Advart før

- Sanner sier det er alvor nå. Men dette har vi jo visst lenge, sier Tajik og viser til den forrige perspektivmeldingen.

Meldingen, som nå er tre år gammel, advarer om at trendene brytes etter en «gyllen periode for norsk økonomi».

«De neste 10–15 årene vil dermed handlingsrommet i finanspolitikken være langt mindre enn vi er blitt vant til», heter det på side 19 i meldingen.

Tajik mener det aller viktigste som nå må gjøres, er å redusere de sosiale forskjellene. Ifølge Ap-toppen er dette en langt viktigere investering for økt verdiskaping enn «betong og motorvei», som hun mener har vært regjeringens prioritering.

- Reduserte forskjeller handler om at man trekker med seg flere som kan bidra i arbeidslivet, skaffe seg en inntekt, betaler skatt og etterspør varer og tjenester.

Ny industri

I tillegg til utjevning av sosiale forskjeller vil Ap ha på plass en egen industrimilliard samt en plan for ny industri på sokkelen, knyttet til havvind og karbonfangst.

- I tillegg må vi sørge for å fange opp dem som faller utenfor arbeidslivet, ikke minst de unge uføre. Vi vil ha en aktivitetsreform med jobbgaranti og økt satsing på bedre psykisk helse, sier hun.

Sanner mener regjeringen ikke bare har løst krisen som oljeprisfallet medførte, men også har styrket bærekraften i velferdssamfunnet.

- Det siste året har fire av fem nye sysselsatte kommet i privat sektor. Den registrerte arbeidsledigheten kom i fjor ned på sitt laveste nivå på 10 år, og en stadig større del av befolkningen er i jobb. I tillegg var reallønnsveksten god i fjor, og det vil trolig fortsette i år, framholder han.

Støtteparti

På spørsmål om Arbeiderpartiet vil kunne forhandle med regjeringen om statsbudsjettet dersom det skulle skjære seg med Frp på Stortinget, svarer Tajik som følger:

- Regjeringen har et støtteparti på Stortinget i Fremskrittspartiet. Frp har styrt sammen med de andre høyrepartiene i sju år. Vi tar for gitt at de også vil stemme for det åttende budsjettet, sier hun.

Tajik mener Erna Solberg og regjeringen vil strekke seg langt for å tilfredsstille Frp og gi partiet gjennomslag også i det kommende budsjettet.

- Hva det vil bety i praksis gjenstår å se. At Frp skulle foreslå å bruke penger under streken, som et slags forbrukslån, for å finansiere fregatter og regjeringskvartal, kunne de fleste se for seg. Men at Erna Solberg og Høyre ville synes dette ville være en god idé, tror jeg de færreste forutså. Heller ikke at Høyre skulle sette rekord i oljepengebruk.

- Men siden disse skansene allerede har falt med Høyre i regjering, så tror jeg ikke vi skal undervurdere hvor langt de er villige til å strekke seg for å komme Frp i møte. Dette kan forsterke de langsiktige økonomiske utfordringene som landet allerede har, fortsetter hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer