Coronaviruset:

- Festen er slutt nå

Etter at smitten igjen har økt, strammer Sverige nå inn på coronarestriksjonene.

STRAMMER INN: Statsminister Stefan Löfven hasteinnkalte torsdag inn til pressekonferanse. Der annonserte han nye coronarestriksjoner. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sveriges statsminister Stefan Löfven hasteinnkalte torsdag til pressekonferanse med folkehelsemyndigheten, innenriksministeren og kulturministeren.

- Vi kan ikke utelukke at vi havner i en situasjon som i vår igjen, sa Löfven.

- Sliten eller ikke. Trøtt eller ikke. Alle må ta sitt ansvar.

«Respektløst»

På pressekonferansen sa Löfven at Sverige nå strammer inn reglene for nattklubbene.

- Festen er slutt nå.

FEST: Nattklubbene i Stockholm åpnet igjen etter et halvt år. Statsministeren liker ikke bildene etter festhelgen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Det er knappe to uker siden nattklubbene på Stureplan i Stockholm åpnet igjen etter å ha vært stengt i et halvt år. Bilder og videoer på sosiale medier viste personer tett i tett på dansegulvet.

Innenriksministeren uttalte under torsdagens pressekonferanse at han mener det er «uansvarlig» og «respektløst» og løpe rundt på fester nå.

Det blir nå bare lov å være 50 personer på nattklubbene, og det skal ikke være noen trengsel, sa innenriksminister Mikael Damberg. Dermed blir det i praksis ikke lov å holde nattklubber åpne for over femti personer.

Damberg tror at bildene av folk som fester på nattklubb gjør at mange mister tiltro til den langsiktige strategien. Det er derfor de nå strammer inn.

Statsministeren sier videre at antallet som kan delta på arrangementer settes til 300 personer, forutsatt at de gjennomføres smittesikkert og alle sitter på plassene sine.

Verst på Island

ECDCs oversikt viser torsdag at Island er hardest rammet av smittespredning i Norden, med et smittetrykk på 296,4.

TEGNELL: - Det som skjer til høsten er litt uklart. Det mest trolige er at vi kommer til å ha corona utover høsten, sier Anders Tegnell. Vis mer

Deretter følger Danmark med 108,4, Sverige med 101,7, Finland med 54,8 og Norge med 37,3 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager.

Allerede i begynnelsen av august, bekreftet statsepidemiolog Anders Tegnell at Sverige opplevde den samme trenden som mange andre europeiske land, nemlig at mange unge voksne blir smittet med coronavirus.

Siden har smitten bare gått oppover.

Han har likevel understreket at Sverige foreløpig ikke opplever en andre bølge.

- Det er fortsatt slik at det ser veldig forskjellig ut i ulike deler av Sverige. Vanligvis definerer man en andre bølge som at man har en stor spredning i større deler av landet, sa Tegnell til Expressen i midten av oktober.

- Nå er det veldig mye i Stockholm og Uppsala. Det er i tråd med hva vi tidligere har trodd, nemlig at vi har et grunnivå med lav spredning, men at vi også ser en økning i lokale utbrudd.

Totalt er det registrert 5930 dødsfall i Sverige i forbindelse med pandemien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer