Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Festen fortsetter

BEOGRAD (Dagbladet): - Dette er den lykkeligste dagen i våre liv. Dette er en eneste stor fest. Nå kan ingen ting gå galt. Nå våger vi å tenke på en lys framtid i landet. Nå vil vi bli her, sier tre jublende 17-åringer i Beograd ett døgn etter revolusjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det første målet for venninnetrioen Ana, Nevena og Natasha er å finne konserten de skal på denne fredagskvelden. Forresten er det ikke så farlig. For det er konsert og fest over hele byen.

De tre jentene var med også i de store demonstrasjonene høsten 1996 og vinteren 1997.

Samlet

- Men dette er så mye større. Nå er alle slags mennesker fra alle deler av Serbia med, gamle og unge, fra alle slags yrker og lag av folket, sier Ana.

Det er ikke til å komme fram i Beograds gater denne fredag ettermiddagen og kvelden. Det er som halve Serbia har samlet seg. All biltrafikk har korket seg til.

En enslig politimann gir opp å dirigere trafikken når han står overfor både et demonstrasjonstog med et par tusen, enda flere fotgjengere og et hundretall biler i rundkjøringen utenfor hotellet Slavia - et av de mest sentrale knutepunktene i den jugoslaviske hovedstaden.

Den runde, godslige politimannen slår oppgitt ut med armene, smiler og går sin vei.

Hundretusener fyller alle sentrumsgatene. Utenfor parlamentet går den ene rockegruppa etter den andre på den enkle scenen og klemmer til med drivende låter mellom appellene fra representanter for den seirende opposisjonen.

Rock og revolusjon

- Jo, vi er lykkelige, sier venninnene Tanja Stojanovic (31) og Milica Opacic (35).

- Jo visst er jeg glad, jeg er bare forundret over hvor fort alt gikk, sier Milica.

- Det gikk ikke så fort. Vi har da holdt på i ti år for å bli kvitt Slobodan Milosevic, retter Tanja.

De to pensjonistene på 79 og 81, som sitter på en benk på Republikkplassen og prater politikk, er ikke helt sikre ennå.

- Vi satt her 27. mars 1941 også da vi demonstrerte mot Hitler-nazismen, sier 81-åringen. Det var ti dager før tyskerne bombet Beograd.

Begge synes ungdommen har oppført seg pent under feiringen. Noen knuste ruter og plyndrede butikker er ingen ting å snakke om etter hva de har opplevd. 81-åringen sier:

- Dette var ikke verre opptøyer enn under en fotballkamp. Og dette var ikke en fotballkamp, men en revolusjon.

HYLLER PRESIDENTEN: Et folkehav var møtt fram for å høre Vojislav Kostunica tale fra presidentpalasset.
JUGOSLAVIAS FRAMTID: Folk jublet og viste sin glede under fokefesten i Beograds gater i går.