Festen reddes ikke av vaksine

Folkehelseinstituttet mener at det er smittevernfaglig forsvarlig å øke antallet vaksinerte som kan komme på besøk i private hjem. I Oslo kan man ikke samle flere enn ti selv om gjestene er vaksinert.

MAKS TI: Maks ti personer kan samles i private sammenkomster i Oslo selv om gjestene har blitt vaksinert. Foto: Lise Åserud / NTB
MAKS TI: Maks ti personer kan samles i private sammenkomster i Oslo selv om gjestene har blitt vaksinert. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Oslo kommune bekrefter til Dagbladet at man ikke kan samle flere enn ti personer i private hjem, selv om gjestene har blitt vaksinert. Helsedirektoratet mener at det er urimelig.

Det betyr at dersom du ønsker å invitere en vaksinert gammel tante til 17. mai-festen i ditt private hjem, men allerede har samlet ti personer, så risikerer både du og gjestene dine saftige bøter dersom hun ankommer festen.

Oslo kommune sier at de ikke har mottatt en anbefaling fra helsemyndighetene om å endre forskriften, mens Helsedirektoratet sier at det er Oslo kommune som må begrunne hvorfor den ikke har blitt endret.

JANSSEN-NEI: FHI-overlege Preben Aavitsland sier at han ikke vil ta Janssen-vaksinen. Vis mer

Ingen anbefalinger

Pressevakt Beate Svenningsen i Oslo kommune opplyser til Dagbladet at byrådet oppdaterer coronareglene i tråd med utviklingen i smittesituasjonen og anbefalinger fra både nasjonale og lokale helsemyndigheter.

- Så vidt jeg kan se har ikke byrådet mottatt noen anbefaling fra de nasjonale helsemyndighetene om å inkludere «beskyttet» i regelverket i Oslo, og det er heller ikke noe byrådet har sagt ja eller nei til, sier Svenningsen til Dagbladet og fortsetter:

- Byrådet har varslet at det vil komme en vurdering av de eksisterende tiltakene og eventuelle endringer på en pressekonferanse 21. mai. I den forbindelse kan det bli gjort en vurdering av å inkludere «beskyttet» i regelverket.

PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer

- Urimelig

Det var 5. mai at regjeringen iverksatte lettelser for personer som har blitt vaksinert og personer som nylig har gjennomgått covid-19-infeksjon. Denne gruppen personer omtales nå som beskyttede personer.

Blant annet bestemte regjeringen at beskyttede personer ikke lenger trenger å telles som besøkende ved sammenkomster i private hjem.

I de faglige vurderingene som ligger til grunn for regjeringens beslutninger, opplyser FHI at det er smittevernfaglig forsvarlig å øke antallet beskyttede personer som tillates på besøk i private hjem. Helsedirektoratet konkluderer på følgende måte:

«Helsedirektoratet finner etter en totalvurdering at det er urimelig å pålegge begrensninger som ikke er smittevernfaglig begrunnet og som ikke går direkte utover de uvaksinerte», skriver de i notatet.

Helsedirektoratet svarer

Helsedirektoratet har likevel understreket i sine anbefalinger at lokale forskrifter om antallsbegrensninger må følges. Samtidig understrekes det at det finnes utfordringer knyttet til dette utover det rent smittevernfaglige.

Divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet sier til Dagbladet at det bare er Oslo kommune som har myndighet til å endre den lokale forskriften.

- Helsedirektoratet møter Oslo kommune ukentlig for å gå gjennom smittesituasjonen og å drøfte tiltak. Imidertid er det bare Oslo kommune som har myndighet til å endre lokal forskrift, sier Torgersen til Dagbladet og fortsetter:

- Selv om både FHI og Helsedirektoratet sier at det er smittevernsfaglig forsvarlig å øke antall beskyttede på besøk så kan det være flere forhold, også av lokal art, som gjør at en kommune velger å være mer restriktive enn det som er besluttet nasjonalt. Oslo kommune må redegjøre for sine begrunnelser i dette tilfellet.

OMFORDELING: Statsminister Erna Solberg møtte pressen 12. mai for å legge fram den nye vaksinestrategien. Den innebærer blant annet en omfordeling. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Forståelse

Svenningsen i Oslo kommune skjønner at folk får forventninger når det kommer nasjonale lettelser.

- Selv om vaksinene beskytter er det fortsatt smittetrykket høyt i Oslo, og vi er ikke ferdig med å vaksinere risikogrupper, sier Svenningsen og fortsetter:

- Vårt inntrykk er at nasjonale helsemyndigheter støtter at gjenåpningen av Oslo er kontrollert og forsiktig. Jeg skjønner at folk får forventninger når det legges fram nasjonale anbefalinger og planer, men vi som bor her må belage oss på å følge strengere regler en resten av landet en stund til.

Avslutningsvis sier Svenningsen at hun håper at folk får en god 17. mai selv om det er strenge regler i Oslo i år også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer