Fester bort 165 millioner

I natt er russefeiringen i gang igjen. De svir av 165 millioner kroner i løpet av få uker, og bybildet fylles av fulle ungdom, sex og høy musikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager feirer rundt 45 000 ungdommer at 12 års skolegang er over. Beregninger Dagbladet har gjort viser at russen svir av over 165 millioner i løpet av russetida, i gjennomsnitt 3600 kroner per russ. Deltakere på noen busser i Oslo og Bærum betaler mellom 15 000 og 30 000 kroner hver.

I fjor hadde en russebuss et budsjett på 1,1 million kroner.

Mie Skard (18), russepresident i Oslo og Akershus, tror ikke pengebruken er mindre i år.

- I Oslo vest og Bærum er det minst 30 store busser, og der bruker der fleste over 10000 kroner hver, sier Skard.

Rister på hodet

Foreldrene står på sidelinja og følger med på den dyre utviklingen. Peter Meidell (59) sponser datterens russefeiring med over 5000 kroner.

- Det er helt vanvittig. Jeg har bidratt med 5000 kroner, og jeg har inntrykk av at det er helt vanlig, sier Meidell.

Og ikke overraskende drikkes det mer i russetida enn ellers. En undersøkelse utført av Forbundet Mot Rusgift i forkant av russefeiringa i fjor, viser at bare én av ti kunne tenke seg en rusfri feiring.

Dropper kondom

En undersøkelse fra Rfsu viser at sju av ti nordiske ungdommer i alderen 16-25 år har sex uten kondom. Undersøkelsen som ble utført i år viser at:

To tredeler synes kondomer er bra. Likevel er det bare 17 prosent som selv bruker kondom.

40 prosent av de norske ungdommene oppgir at de ikke brukte kondom ved siste samleie, fordi p-piller eller minipiller ble brukt.

Samtidig sier hver tredje norske ungdom at han/hun har hatt sex med 2-5 personer det siste året. Fem prosent sier at de har hatt 5-10 seksualpartnere.

Ifølge seksualforsker Bente Træen er russetida høytid for tap av fornuftige tanker om smittefare.

- Russetida er en unntakstilstand hvor det råder en form for lovløshet. Du er glad du har fylt 18 år, at du er ferdig med videregående skole og du er spent på framtida. I tillegg drikkes det mye alkohol. Da er det lett å miste hemningene, sier Bente Træen, som er professor i helsepsykologi.

Deler ut kondomer

Men jentene fra russebussen «Gummitarzan» gjør noe med smittefaren. I en minibuss påmalt sædceller og reklame for Chosan, Profil og Easy, stiller de opp på russetreff og deler ut kondomer. I kveld befinner de seg på Tryvann.

- Det skal bli morsomt å lære guttene hvordan de skal tre på kondomet riktig. Og så vil vi jo etter hvert få god oversikt over hvilke gutter som virkelig kan det, flirer Alicia Bryhn (18).

- De færreste reiser til Tryvann og tenker «her skal det knulles». Når ting likevel begynner å skje, er det viktig at kondomer er tilgjengelig, sier Træen.

Her er noen av de 100 russekravene i Oslo og Akershus:

Kongle: Ha sex utendørs med kondom.

Ispinne: Bade ute før 1. mai.

Ølkork: Drikke en kasse 0,33-litere på 6 timer (kan være helsefarlig).

Liten «L»: Sette en «L» bakpå en politibil.

Billetten: Guide et offentlig kommunikasjonsmiddel minst tre holdeplasser.

Truselapp: Sitte en hel skoletime bare iført undertøy.

Sølvpapir: Sove ubemerket hos en lærer og lage frokost til ham/henne.

Bit av skokremetikett: Ta skokrem i ansiktet og få en tier av et høytstående FRP-medlem til flybillett hjem.

Rimipose: Ha beskyttet sex med 17 forskjellige personer i løpet av Russetida (en per dag).

Sjokoladepapir: Simulere orgasme på restaurant/café.

<B>NATTKLUBB PÅ HJUL:</B> Andreas Warp (f.v.), Anneli Willis, Johanna Ødlund, Øystein Fjera og Alex Aspheim fester i «Premium». Med en kombinert DJ-bu og bardisk, og lyseblå skaiseter likner bussen en nattklubb innvendig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer