DØDELIG: Helmut Fickenscher, forsker ved et universitetslaboratorium i Kiel, holder opp prøver med den nyoppdagede E. coli-varianten. Foto: AFP/SCANPIX
DØDELIG: Helmut Fickenscher, forsker ved et universitetslaboratorium i Kiel, holder opp prøver med den nyoppdagede E. coli-varianten. Foto: AFP/SCANPIXVis mer

Fester seg til tarmene med «lim»

Den nå identifiserte E. coli-varianten bak historiens dødeligste utbrudd er unik, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nå identifiserte E. coli-stammen som hittil har tatt livet av 18 personer og smittet rundt 2000, har forårsaket det dødeligste E. coli-utbruddet noensinne, sier en amerikansk forsker til Reuters.

- Tyskland har nå rapportert 470 tilfeller av HUS (hemolytisk-uremisk syndrom, red.anm.). Det er helt ekstraordinært, sier Robert Tauxe, ekspert på matsykdommer ved det amerikanske folkehelseinstituttet.

- Det er ti ganger så stort som det største utbruddet i USA, sier Tauxe, med henvisning til utbruddet i 1993 som tok livet av fire og gjorde 700 syke, 44 med HUS, under et utbrudd som ble sporet til hamburgere.

Unik kombinasjon Forskeren forklarer at det som gjør E. coli-varianten, kalt 0104:H4, så spesiell, er en unik kombinasjon mellom et toksin (giftstoff, red.anm.) som fins i en annen E. coli-type, og en type «lim» som vanligvis bare forekommer hos barn i den tredje verden.

«Limet» gjør at bakterien fester seg til tarmveggen hos personer som får den i seg. Derfra sender den ut toksiner som forårsaker diaré og oppkast. I alvorlige tilfeller forårsaker den HUS; da angripes nyrene, og pasienten kan gå inn i koma og få kramper og slag.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har bakteriestammen trolig forandret seg slik at den har tatt opp i seg ekstra gener som gjør den ekstra dødelig.

FRYKT: På kontinentet brer frykten om seg all den tid smittekilden fremdeles er uviss, og folk unngår å spise rå grønnsaker. Her fra et marked i Budapest. Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS/SCANPIX
FRYKT: På kontinentet brer frykten om seg all den tid smittekilden fremdeles er uviss, og folk unngår å spise rå grønnsaker. Her fra et marked i Budapest. Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Imidlertid sier Siri Helene Hauge, lege ved Folkehelseinstituttet (FHI), at det blir feil å beskrive den aktuelle E. coli-stammen som ny.

- Vi har sett den i Norge før. Men den har ikke tidligere forårsaket noe stort utbrudd, sier hun til Dagbladet.

Hun understreker at bakterier hele tida gjennomgår forandringer.

Rasende spanjoler Det kan ta måneder før forskerne fullt ut forstår hvordan E. coli-varianten nå oppfører seg. I mellomtida er det fremdeles i det blå hvor smitten faktisk kommer fra. Tidligere i uka kom tyske forskere med kontramelding etter først å ha utpekt spanske økologiske agurker som synderne.

Det er likevel sannsynlig at smitten kommer fra grønnsaker eller salat i Tyskland. Stadig flere tyskere lar rå grønnsaker få være i fred under måltidet, i frykt for å bli smittet.

Samtidig er spanske bønder rasende over det enorme tapet tyskernes feilaktige konklusjon har påført landets jordbruk, og EU mener Russland overreagerer når de hermetisk har stengt grensene for grønnsaker fra unionen.

Prøvene ikke tilbake Ifølge WHO har tolv land til nå rapportert om sykdomstilfeller, deriblant Norge, hvor en mann er innlagt på sykehus i Kristiansand. De aller fleste av de smittede bor i eller har nylig vært i Tyskland.

FHI ber folk holde seg unna salat, agurk og tomat når de er i Tyskland, samt ha lav terskel for å oppsøke lege når de merker symptomene - hvorav de mest sentrale er blodig diaré og magesmerter.

- Og det er spesielt viktig at de har god hygiene med hensyn til toalettbesøk og matlaging når de er i landet, understreker FHI-lege Hauge.

Prøveresultatene fra den syke nordmannen ennå ikke er klare. Grunnen er den møysommelige prossessen med å dyrke fram bakterieprøvene, samt genklassifiseringen. Dermed er det fremdeles uklart hvorvidt det dreier seg om den aktuelle E. coli-varianten eller ei.

Forventer flere syke nordmenn Sverige, der én pasient er omkommet, har til nå registrert hele 28 tilfeller av EHEC (enterohemoragisk E. coli, red.anm.), mot Norges ene.

- Det er trolig helt tilfeldig, sier FHI-lege Hauge.

Hun forventer flere enkelttilfeller av EHEC i Norge - men tviler på at det blir noe storutbrudd lik det i Tyskland.

- Det er ting som tyder på at utbruddet er på vei tilbake, sier legen.

Hauge forteller at FHI har løpende kontakt med WHO og tyske helsemyndigheter om utviklingen i etterforskningen.

- Det er veldig viktig at vi kommer til bunns i hva som forårsaket utbruddet, sier hun.