Festet de bomba?

Pizzabudet hevdet han var påtvunget en tikkende bombe. Nå etterlyser FBI to personer i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Pizzabudet hadde flere våpen
 • Metallhalsbånd holdt bomba på pass.

  Pizzabud Brian Douglas Wells (46) reiste av gårde for å levere pizza til en avsidesliggende adresse i Erie, Pennsylvania på torsdag for to uker siden. Det ble en skjebnesvanger tur.

  Bare en klønete bankraner?


  Omkring en time senere dukket han opp utenfor en bank i samme område med en bombe festet rundt halsen med en kodelås.

  Wells gikk inn og opplyste at han hadde en bombe på seg. Han fikk med seg et ukjent beløp og forlot banken.

  Han ble raskt overmannet av politiet. Da fortalte han at han var tvunget til å begå ranet og at noen hadde startet en klokke på bomba som var festet til kroppen under T-skjorta hans. Politiet tilkalte sine bombeeksperter, men før de rakk å komme til åstedet gikk bomba av og drepte Wells.

  En lokal TV-stasjon fikk pizzabudet på film rett etter at han ble lagt i jern.

  - Hvorfor er det ingen som forsøker å få denne tingesten av meg? Den kommer til å eksplodere, jeg lyver ikke, ropte Brian.

  Spørsmålet alle stiller seg er om det finnes en gjerningsmann som tvang et uskyldig pizzabud til å rane en bank ved å feste en bombe til kroppen hans. Den andre teorien er at pizzabudet gjennomførte bankranet selv, for sin egen vinnings skyld. Og at han løy til politiet om at den andre gjerningsmannen hadde tvunget ham til det. Deretter må noe ha gått galt da bomba gikk av og drepte han.

  Var ikke alene


  FBI opplyste i går at pizzabudet ikke var alene. Men det er altså fortsatt uklart om pizzabudet var med på ranet av egen fri vilje, eller om han var et offer for en annens ugjerninger.

  FBIs etterforskere har ikke funnet noe bevis som støtter scenarioet om at Wells opptrådte alene da han robbet banken, opplyser FBIs spesialagent Bob Rudge til CNN.

  - Bevisene som er samlet så langt indikerer at dette er det minst sannsynlige scenarioet, og vi har slått fra oss den muligheten, sier Rudge, som sier at de to mulighetene de står igjen med er at Wells var direkte involvert i ranet, eller at han var et offer.

  Skisse offentliggjort


  FBI offentliggjør nå mer informasjon i håp om å finne noen som kan komme med flere opplysninger i saken.

  De jobber fortsatt med å analysere den håndskrevne lappen som ble funnet på Wells. Den inneholdt nemlig retningsbeskrivelse og instruksjoner om hvordan ranet skulle gjennomføres.

  Mest sannsynlig finnes det altså en gjerningsmann der ute som politiet nå jakter på. I instruksjonenen var det blant annet nevnt en stopp på en McDonalds drive-thorugh-skilt og tre stopp langs en lokal vei.

  Politiet har også offentliggjort skisser av to menn, en hvit og en farget, som vitner så løpende i trafikken nær en av skogsområdene den ettermiddagen ranet ble gjennomført.

  Rudge opplyser at det er ukjent om mennene har noe med saken å gjøre, men etterforskerne vil gjerne snakke med dem på grunn av deres uvanlige oppførsel.

  Den hvite mannen ble sett springende i den travle veien, mens han manøvrerte trafikken for å unngå å bli truffet. Den svarte mannen hadde på seg en svart ryggsekk, svart hatt og solbriller. Han ble sett da han klatret over autovernet mellom to filer.

  Politiet har allerede fått hundrevis av tips i saken. Rugde ber nå alle som kan vite noe om personen som laget bomba, eller noen som har vært «minimalt» involvert i hendelsen om å stå fram.

  - Situasjonen kan ha kommet ut av kontroll, og det er ikke sikkert ting gikk etter planen, avslutter etterforskeren.

AVHØRT:</B> FBI jobber på spreng med saken, men har så langt ikke funnet gjerningsmann nummer to. James L. Johnson fra Erie snakker til mediene etter at hjemmet hans ble gjennomsøkt av politiet på fredag. Han sier han aldri har møtt pizzabudet og at han feilaktig har kommet i FBIs søkelys. Det var verktøy mannen hadde som førte til at han ble avhørt.
BOMBEEKSPERTENE BLE TILKALT: Men de kom for seint, bildet er tatt etter at bomba eksploderte og drepte Wells. Her sjekker politiets eksperter kroppen til Wells for flere eksplosiver.
EN ROLIG, TILLITSFULL MANN: Slik beskriver Wells' utleier mannen. Bildet er fra førerkortet hans.
LÅSEN: Med denne innretningen var metallhalsbåndet låst rundt Wells hals. Det måtte fire ulike tallkoder til for å få åpnet låsen.
SOFISTIKERT: Dette metallhalsbåndet var festet rundt halsen til pizzabudet. Politiet sier innretningen må være hjemmelaget og spesiallaget for bankranet. Laget Wells halsbåndet selv eller ble han påtvunget det?