FESTET MED KADHAFI-SØNN: Den nederlandske glamourmodellen Talitha van Zon har tidligere vært sammen med Kadhafis sønn Mutassim.
FESTET MED KADHAFI-SØNN: Den nederlandske glamourmodellen Talitha van Zon har tidligere vært sammen med Kadhafis sønn Mutassim.Vis mer

Festet med Kadhafis sønn dagen før opprørerne tok over Tripoli

Den nederlandske glamourmodellen kastet seg ut fra en balkong fordi hun fryktet å bli brent levende av opprørerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Talitha van Zon var skremt og alene da The Sunday Telegraph fant henne på et sykehus i Tripoli onsdag, skriver The Telegraph.

Der ble den tidligere Playboy-modellen behandlet for skadene hun pådro seg etter at hun kastet seg ut fra balkongen på fra hotellrommet sitt på et femstjernes hotell i byen, i frykt for å bli satt fyr på av opprørere som tok seg inn i byen 21. august.

Fra sykesengen forteller hun om Kadhafi-familiens siste dager ved makten i Tripoli.  

Tro på seier Van Zon var på besøk i Libya for å treffe sin ekskjæreste Mutassim Kadhafi - den femte av diktatoren Muammar Kadhafis sønner, som har hatt ansvaret for den nasjonale sikkerheten i landet. Forholdet mellom de to tok slutt etter tre måneder i 2004, likevel beholdt de vennskapet.

Fredag sist uke - dagen før opprørerne tok seg inn i Tripoli - satt de to sammen i lukseriøse omgivelser i et av Mutassims residenser.

- Han var sikker på at seieren var innen rekkevidde, sier van Zon til The Sunday Telegraph.

Mutassim hadde det han trodde var en pause fra kommandoen ved fronten. Etter å ha dirigert noen av de tøffeste enhetene i kamp rundt Benghazi og Misrata, var statusen hans i ferd med å øke. «Jeg skal lede min fars regime til seier,» skal han ha sagt.

Den omgjengelige playboyen hun kjente fra Europas nattklubber, var blitt en brutal kriger.

Sjokkert - Jeg var sjokkert, han hadde forandret seg, forteller hun til den britiske avisa.

- Jeg hadde ikke sett han siden starten på opptøyene i februar. Han hadde skjegg, satt i sofaen omringet av automatvåpen, og passet på av alvorlige 16-åringer med maskingevær. På veggen hang et stort bilde av faren.  

Hun ble dratt inn i en privat verden av overdådig luksus og pengesløsing, skriver Telegraph.

Utfarter til verdens mest eksklusive destinasjoner. Gavedryss ala hele veskekolleksjonen til Louis Vuitton. «Hvor mye bruker du?», spurte hun en dag. «Omtrent to millioner dollar», svarte sønnen. «I året?» «Nei, i måneden».  

PLAYBOY: Ekskjæresten til Kadhafi-sønn Mutassim - den nederlandske glamourmodellen Talitha van Zon - havnet midt i dramaet da opprørere tok seg inn i Tripoli sist uke. Til The Sunday Telegraph forteller hun om dagene før Gadhafifamilien gikk i dekning. Bildet viser Mutassim Kadhafi angivelig i april i år. Foto: AFP PHOTO/DSK
PLAYBOY: Ekskjæresten til Kadhafi-sønn Mutassim - den nederlandske glamourmodellen Talitha van Zon - havnet midt i dramaet da opprørere tok seg inn i Tripoli sist uke. Til The Sunday Telegraph forteller hun om dagene før Gadhafifamilien gikk i dekning. Bildet viser Mutassim Kadhafi angivelig i april i år. Foto: AFP PHOTO/DSK Vis mer

Van Zon dro til Tripoli i august blant annet fordi hun ønsket økonomisk hjelp til behandling av farens alzheimer.

Dagen etter møtet skulle hun forlate landet i en konvoi til Tunisia, men de ble tatt i et bakholdsangrep. I det kampene var i gang i sentrum av Tripoli ble hun fraktet tilbake til et hotell av Kadhafis menn, hvor en kvinnelig representant skulle passe på henne. Da opprørerne kom til hotellet ba hun om hjelp - i stede dro kvinnen henne ut mot menneskene.

Van Zon snappet opp ordet bensin og ble overbevist om at de skulle brenne henne levende. Livredd kastet hun seg ut for balkongen, brakk en arm og fikk ryggskader, men ble hjulpet til sykehuset av hotellansatte.  

Nå er hun på vei hjem. Mutassims skjebne er mer usikker, som et viktig mål for opprørerne.

Omringer Khadafis fødeby NTB melder i ettermiddag at nettet nå snører seg om Khadafi-familien. Libyske opprørere kontrollerer nå mesteparten av landet. Søndag hadde opprørerne omringet Kadhafis hjemby Sirte, omtrent det siste stedet hvor styrker lojale til Muammar Kadhafi fortsatt har kontroll i Libya.

Kahdafis talsmann skal søndag ha sagt til nyhetsbyrået AP at den tidligere lederen av Libya er klar til å snakke om å gi fra seg makt, men at samtalene vil bli ledet av en av Khadafis sønner.

Det libyske overgangsrådet (NTC) svarte kort tid etterpå at det ikke ønsker samtaler før Kadhafi har overgitt seg til opprørerne.

SELVSIKKER: Da glamourmodellen Talitha van Zon besøkte Mutasim Kadhafi i Tripoli var han sikker på at seieren var innen rekkevidde. Dagen etter tok opprørerne over byen. Foto: AFP/Dmitry Kostyukov/Scanpix
SELVSIKKER: Da glamourmodellen Talitha van Zon besøkte Mutasim Kadhafi i Tripoli var han sikker på at seieren var innen rekkevidde. Dagen etter tok opprørerne over byen. Foto: AFP/Dmitry Kostyukov/Scanpix Vis mer