<strong>FESTER:</strong> Det var mange i gatene i London natt til søndag. Flere sang og danset i gatene, og festet i byen. Foto: AP / NTB scanpix
FESTER: Det var mange i gatene i London natt til søndag. Flere sang og danset i gatene, og festet i byen. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Festhelg: - Ikke en lek

Mandag innføres «6-regelen» i Storbritannia, og mange utnyttet den siste helga til å være sammen. For noen endte det i heftige bøter.

Publisert
Sist oppdatert

I Storbritannia har antall smittede økt kraftig, og som et tiltak blir samlinger på mer enn seks personer forbudt fra mandag.

Bryter du regelen, venter en bot på 100 pund, tilsvarende 1200 norske kroner. Boten dobles for hver gang du blir tatt for å være i en større gruppe. Maksimalt kan du få 3200 pund i bot - nesten 37 000 norske kroner.

Sky News melder at politiet har hatt mye å gjøre i helga. Mange har utnyttet den siste muligheten til å feste før den nye regelen trer i kraft.

Politiet i Greater Manchester opplyser til Sky News at de har stoppet flere ulovlige fester natt til søndag. Blant annet rykket de ut til en fest med 70 deltakere i Mottram.

Den nåværende regelen er at samlinger ikke kan overstige 30 personer, og det ble skrevet ut flere bøter i løpet av helga. En 19-åring fikk en bot på 10 000 pund, over 115 000 norske kroner, for å ha arrangert en fest med flere enn 50 personer i Lenton fredag, opplyser politiet.

- Midt i en pandemi

Ifølge politiet fikk de 56 meldinger om slike fester. En av dem var en ulovlig «silent disco», skriver The Sunday Times.

Assisterende politisjef Steve Cooper i Nottinghamshire gikk før helga ut med en advarsel, der han ba de som hadde planer om å feste før den nye regelen trer i kraft om å tenke seg om, skriver The Guardian.

- Vi må huske at vi fortsatt er midt i en pandemi og at vi alle må ta ansvar for våre handlinger. Jeg vil sende ut en tydelig beskjed til de som nå har tenkt å arrangere fester om å ikke gjøre dette. Vi er ikke redd for å bruke den makten vi har fått og vil ikke tolerere at noen med vilje setter andres liv i fare.

Fra mandag settes det inn egne vektere som skal følge med på at den nye regelen følges, opplyser statsminister Boris Johnson.

<strong>MANGE UT:</strong> Mange personer utnyttet helga til å være sammen. Mandag innføres strenge restriksjoner. Foto: AP / NTB scanpix
MANGE UT: Mange personer utnyttet helga til å være sammen. Mandag innføres strenge restriksjoner. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Lov med bryllup

Det er noen unntak i den nye regelen, skriver Sky News.

Barn under tolv år i Wales og Skottland kan leke i større grupper. I Wales gjelder den nye regelen bare innendørs.

Husstander med flere enn seks personer er unntatt regelen, det samme er jobb og skole.

Bryllup, begravelser og religiøse samlinger er tillatt med opp til 30 personer. Organisert idrett er også unntatt regelen, dersom de kan drive sporten og samtidig følge nødvendige smittevernregler.

Teater- og sportsarrangementer kan tillatte gjester dersom de har testet negativt for viruset i forkant.

Smittehopp

Antall nye smittetilfeller per døgn har den siste tiden økt kraftig i Storbritannia. Søndag ble det bekreftet 3497 nye smittetilfeller i Storbritannia. Totalt har 365 174 testet positivt for viruset. Over 41 000 mennesker har dødd.

Trenden er en stigende spredning, særlig blant mennesker i 20-åra.

Onsdag besluttet derfor statsminister Boris Johnson å innføre kraftige innstramminger for å hindre smitte.

- Vi gjør det nå enklere for folk å forstå reglene, og for politiet å få oversikt og handle. Derfor innfører vi «6-regelen», og overholder du ikke denne, så bryter du loven, sa statsministeren.

SKREMMENDE: Grafen viser at det er kraftig økning i smittetilfeller blant folk i 20-åra i Storbritannia. Video: AP Vis mer

Professor Peter Openshaw ved Imperial College London sier at «vi må handle raskt» for å stoppe spredningen av viruset, ifølge Sky News.

- Jeg tror alle er enige om at vi må handle veldig raskt nå for å hindre at dette sprer seg. Vi må handle raskt fordi det blir vanskeligere å få dette under kontroll om vi utsetter et par dager.

- Dette kan potensielt bli ganske så farlig nå, sier Openshaw, som er ekspert på respirasjonsbehandling.

- Ikke gjennomtenkt

Han tror «6-regelen» er et riktig tiltak.

- Dette er ikke en lek. Vi burde ikke være ute og prøve å feste så hardt vi kan før mandag. Vi må alle tenke på hva vi kan gjøre for å minske spredningen, sier han.

Professor Bharat Pankhania sier til Sky News at han er uenig, og mener regelen er lite gjennomtenkt.

- Det kunne like så greit være åtte eller fire. Jeg tror dessverre ikke dette hjelper i det hele tatt. Vi er sammen på kollektiv transport, på kontorer, restauranter og puber. Her kan også smitte oppstå og spres. Vi må addressere alle faktorer, ikke bare antall mennesker vi er sammen med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer