SKJERPET:  Festivalene og turneringene som arrangeres i Norge inn mot helgen er i løpende kontakt med politiet. Norway Cup, er blant arrangementene har besluttet å øke beredskapen. Arkivfoto: NTB Scanpix
SKJERPET: Festivalene og turneringene som arrangeres i Norge inn mot helgen er i løpende kontakt med politiet. Norway Cup, er blant arrangementene har besluttet å øke beredskapen. Arkivfoto: NTB ScanpixVis mer

Festivalene øker beredskapen

Noen av helgens folkerike arrangementer øker det private vaktholdet, mens andre setter sin lit til politiets ekstrainnsats.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Festivalene som arrangeres nå og innover mot helgen har i ulik grad gjennomført ekstratiltak for å ta hensyn til det mulige terrorvarslet politiet har kommet med.

Noen festivaler har sett seg nødt til å øke det private vaktholdet, mens andre foreløpig holder tett kontakt med politiet og vurderer situasjonen. 

Kontrollerer gamlebyen På Månefestivalen i Fredrikstad, som åpner portene i morgen, har de sett seg nødt til å skjerpe kontrollen på flere steder. 

- Vi har satt sikkerhetsvakter ved innkjøringen til gamlebyen hvor vi vanligvis har parkeringsvakter. Vi nekter alle unntatt beboere og næringslivet innkjørsel, sier Torill Frydenlund, som er daglig leder for festivalen.

Hun sier at sikkerhetsansvarlig ved festivalen har løpende kontakt med politiet. 

- I tillegg kommer vi til å skjerpe sikkerhetsrutinene ved innslippet og øke bemanningen fra sikkerhetsselskapet vår, sier hun.

Også Canal Street i Arendal har valgt å øke den private bemanningen.

- Vi har økt vaktholdet, men det viktigste der kontakten vi har med politiet. Det samarbeidet fungerer godt foreløpig, sier festivalleder Mats Aronsen. 

- Politiet er tilstrekkelig Direktør for Olavsfestdagene i Trondheim, Petter Myhr, sier at de ikke har økt sin egen bemanning ennå.  

- Det er de som vurderer trusselbildet og så langt har ikke vi fått no beskjed om å foreta oss noe ekstra. Men vi er åpenbart ekstra interessert i informasjon og politiet er interesserte i hva slags arrangement vi er og hva slags folk som besøker oss, sier han. 

Den samme vurderingen har Gladmatfestivalen i Stavanger gjort, sier Mona Vervik, som er daglig leder der.  

- Politiet har økt sin bemanning og det har vi fått beskjed om at de kommer til å gjøre gjennom alle festivaldagene. Vi har ikke blitt kontaktet av PST om dette og det er ingen grunn til å tro at vi er spesielt utsatt, sier hun. 

Også Tall Ships-festivalen fester sin lit at de vanlige rutinene, i tillegg til politiets økte beredskap, i denne omgang er tilstrekkelige tiltak. 

- Oppfør dere som normalt Terrorforsker ved Politihøgskolen Claus Hemmingby sier til Dagbladet at destinasjoner av stor symbolsk betydning, i tillegg til store folkeansamlinger er aktuelle som terrormål. Avisen har i tillegg fått bekreftet fra politiet at steder som Norway Cup og Hurtigruta får ekstra oppmerksomhet. 

Frode Kyvåg har bekreftet overfor Dagbladet at de kommer til å øke beredskapen under Norway Cup. 

Politiet i hovedstaden anbefaler folk om å oppføre seg normalt. 

- Vi har ikke grunn til å anbefale at folk skal ta spesielle forholdsregler, men bevege seg som normalt i Oslo, opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding.