Festivalofrene ble kvalt

ROSKILDE (Dagbladet): Politiet i Roskilde mener de åtte omkomne døde av kvelning og at usedvanlig voldsom skubbing i menneskemassen var en medvirkende årsak til tragedien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noe klart bilde av hvorfor akkurat konserten med Pearl Jam skulle utvikle se så katastrofalt, vet man imidlertid ikke.

Politiet har lykkes å kontakte samtlige familier til de åtte drepte i Roskilde-tragedien. I dag fikk de også informert familien til den hardt skadede 22-åringen fra Melbourne, Australia som fortsatt er innlagt på Roskilde Amtssygehus.

Ikke ytre skader

- Alt tyder på at de åtte omkomne har fått most lungene i presset fra folkemassen, og at de på den måten ikke har klart å dra pusen. Det er ingen av de åtte som er blitt maltraktert eller fått fysiske skader, ut over en enkelt brukket arm. De åtte menn er rett og slett blitt kvalt, sier visepolitimester Bent Rungstrøm.

Roskilde-deltakere som overlevde det uutholdelige presset under Pearl Jam-konserten har beskrevet det om umulig å puste så snart man kom ned under folkemassen.

- Det var ikke noe luft der nede, uttalte en som hadde klart å komme seg opp igjen, i følge festivalsjef Leif Skov.

Trukket under

Han viser til en voldsom bevegelse i folkmassen som en medvirkende årsak til at ulykken kunne skje.

- En del publikummere mistet fotfestet og datt ned på bakken. Og de bare ikke hatt mulighet til å komme seg opp igjen. De som har stått bak dem og ved siden av dem er bare blitt presset over dem, tror Rungstrøm.

Voldsomheter

Fysisk skubbing og dytting er mer vanlig enn uvanlig under de store Roskilde-konsertene. Men fredagens Pearl Jam-konsert var betydelig voldsommere enn vanlig, tror politiet. I følge politiet vitner oppførte menneskehavet for Orange Scene seg villere og utviste mindre hensynsfullhet overfor hverandre enn det som ellers pleier å være tilfelle på Roskilde.

MINTES: I går var det minnegudstjeneste for ofrene fra Roskilde-festivalen. Danmarks kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen var tilstede under høytideligheten, som ble forrettet av biskop Jan Lindhardt.