- Festrøykere mer ressurssterke enn ikke-røykere

Festrøykerne er mer ressurssterke og mer velutdannete enn ikke-røykerne, ifølge ny forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15 prosent av ungdommene i en undersøkelse var såkalte rekreerende eller eksperimentelle røykere, som gjennom år holdt fast ved vanen med bare å ta seg en røyk av og til.

Mens ungdommene som blir daglige røykere ofte tilhører samfunnsgruppene med dårligst utdannelse, arbeidsvilkår og helse, har et forskerpar gjort funn om festrøykerne som bryter med konklusjonene i konvensjonell tobakksvisdom:

De er mer ressurssterke, velutdannete og kulturelt kresne enn ikke-røykerne.

Det hevder Olve Krange og Willy Pedersen ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) som gjennom ti år har fulgt en gruppe ungdommer fra tidlig i tenårene til ung voksenalder.

Sammenfaller

Deres funn blant ungdom som røyker daglig sammenfaller med tradisjonelle studier av røykevanene. Røykerne rekrutteres særlig blant ungdom med atferdsproblemer, og de som begynner å røyke fast debuterer gjerne tidligere med alkohol.

Men festrøykerne, de såkalt rekreerende røykerne, tilhører slett ikke samfunnets utsatte ungdomsgrupper. Det er blant de intellektuelle ungdommene du finner dem som tar seg en røyk i ny og ne.

De kommer fra ressurssterke hjem, har vært flinke på skolen, er gjerne beleste, og er på god karrierevei via universiteter og høgskoler.

Frihet og nytelse

Ifølge undersøkelsen fascineres de av reklamemytene som er så kraftig knyttet til den herostratisk berømte Marlboro-mannen:

Frihet, sex-appell, nytelse og eventyr.

Sigarettene kan for noen, mener forskerne, representere en lek med fare.

«Noen hopper i fallskjerm. Noen leker med slot-maskiner. Noen bruker sigaretter. Nettopp fordi de er farlige (...) vil det å leke med sigarettene kunne fortelle en arketypisk historie om autonomi, om frihet, om nytelse,» skriver de to forskerne i en kronikk i Aftenposten.