Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Festung Europa

Noen tusen kurdiske flyktninger har skapt full krise i EU. Det er det grenseløse Schengen-samarbeidet som står på spill. For er man først sluppet inn i «Schengen-land», kan man reise dit man vil. Resultatet ser vi nå, for det er den strengeste og mest inhumane flyktningpolitikk som må praktiseres i det Schengen-samarbeidet Norge vil bli med i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne ukas krise har mange sider. Mangel på humanitet er utvilsomt en av dem. Mens Saddam Hussein gasser kurdiske landsbyer og massakrerer kurdere i Irak, driver Tyrkia med den brente jords taktikk overfor sine kurdere. Kurderne er - som jødene var - vår tids statsløse folk som er overlatt til seg selv og sine tyranner uten å ha noe sted å dra. Når den italienske regjeringen sier at den vil gi politisk asyl til kurdere på flukt fra undertrykkelse, så er det en holdning som uttrykker det beste i europeisk sivilisasjon. En holdning som så altfor sjelden har vært praktisert. Et folk forfulgt av terror, som møter stengte grenser hvor de enn snur seg, er en av sakens sider.

  • For første gang på svært lenge har kurdere vært godt hjulpet av den tyrkiske regjeringen. For regjeringen er såret og forbannet over at Tyrkia ikke vurderes som kandidat til å bli medlem av EU, og så sitt snitt til en søt hevn da Italia åpnet sine grenser i noe som liknet et generelt amnesti for kurdere. De har neppe lagt store hindringer i veien for kurdere som har krabbet om bord i falleferdige fartøyer i Istanbul og andre havner. Et dypt såret Tyrkia, Europas syke mann, som øser sin vrede og sine kurdere over Europa, er en annen av sakens sider.
  • «På bakgrunn av den truende situasjonen må Vest-Europa se på seg selv som én sikkerhetssone. Italia og Hellas må møte illegal innvandring med tøffere midler,» raser den tyske innenriksminister Manfred Kanther. Noen tusen kurdiske flyktninger har skapt krisestemning i EU. Vest-Europa kan selvsagt ikke åpne sine grenser for innvandring. Det er blant annet for å samordne regler og hindre innvandring Schengen-samarbeidet er etablert. Men det er likevel både komisk og tragisk at noen tusen forfulgte kurdere, mange av dem helt sikkert med legitime krav om flyktningstatus, skaper krise i EU. Det er også en av sakens sider.
  • Med støtte fra FN avviser hele den vestlige verden alle dem man anser som økonomiske flyktninger. Problemet er bare at de aller fleste som føler seg som reelle flyktninger aldri får prøvd sin sak, fordi de aldri når noen grense der deres asylsøknad tas på alvor. Det er et problem som er lite vektlagt når tyske, som norske, hauker bruker kraftig språk - og kraftige virkemidler - mot flyktninger. Alle dem som aldri når fram til Festung Europa er vel også en av sakens sider.
  • I interneringsleiren for flyktninger i Pabrade i Litauen sitter rundt 800 mennesker. Som kurderne i Italia har de betalt menneskesmuglere titusener av kroner for å bli fraktet til Vesten. Mange av dem er utvilsomt politiske flyktninger, blant dem de mange kurderne i leiren. De kom aldri til Festung Europa, men ble stanset på grensa mellom Litauen og Polen, fordi begge land gjør sine hoser grønne for Vesten, og skal inn i det forjettede land som heter EU og NATO. Og kanskje er det av interesse hva disse ulykkelige menneskene har å fortelle?
  • «Vi kom til Europa fordi vi trodde på en slags sannhet, og at det er noe som heter menneskerettigheter. Men det er bare løgn, i hvert fall for mennesker som ikke er bleke i huden,» sa Mussa Tahir Shamsadin, internert i Pabrade, til Dagbladet tidligere i vinter. Hans vrede er enorm. Hans hat mot både Saddam Hussein, som han sier vil drepe ham, og mot Vesten, som ikke vil høre hans sak, er velartikulert.
  • Nå vil han hjem. Halvparten av flyktningene i Pabrade, mange med et farlig politisk rulleblad, vil nå hjem fordi interneringen - eller fengslingen - i Litauen er både meningsløs og krenkende. Og vel hjemme vil disse menneskene - som nettopp er vestlig orienterte - fortelle en historie om et selvgodt, rasistisk og fremmedfiendtlig Vesten. Det er en historie med format til å gå hurtig fra mann til mann. Om ikke annet så er dette en av sakens sider, og et stort problem for Vesten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!