Festung Munch

Sikkerheten på Munch-museet minner om den man finner på flyplasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I kveld åpnet Munch-museet sine dører igjen, etter ranet av maleriene «Skrik» og «Madonna» i fjor høst. Kjendiser, politikere, kunstkjennere og museets faste besøkende hadde tatt turen til Tøyen i Oslo for å se sine kjære kunstverk igjen.

Men en ting som er radikalt annerledes i dag enn tidligere, er de strenge sikkerhetstiltakene. Og ingen slipper unna, selv ikke museets egen direktør. Han ble stanset og ransaket av sikkerhetsvakter da det begynte å ule i en metalldetektor i kveld.

Sikkerhetstiltakene skapte kaostilstander i inngangspartiet og lange køer, melder NTB.

Publikum må passere tilsammen fire sikkerhetspunkter før de får se Munchs berømte verker. Foruten metalldetektorene, må alle billettene til publikum leses av en optisk leser. Først da kommer man videre inn i bygget.

Etter ranet ble den elendig sikkerheten ved museet avdekket. Museets mange kameraer var gamle og av dårlig kvalitet. Noen av dem virket ikke engang. Politiet satt igjen med to bilder av ranerne, men de har ikke vært til stor hjelp.

Nå er et helt nytt kamerasystem montert, og det har oversikt over langt større områder av museet enn tidligere.

FULLT HUS: Alle var tilstede da museet åpnet igjen i kveld. Og det ble trangt da alle skulle gjennom sikkerhetssjekken. Foto: SCANPIX
FULLT HUS: Alle var tilstede da museet åpnet igjen i kveld. Og det ble trangt da alle skulle gjennom sikkerhetssjekken. Foto: SCANPIX Vis mer
GJØR IKKE FORSKJELL PÅ FOLK: Sikkerhetsvaktene på Munch-museet oppdaget en uregelmessighet da direktør Gunnar Sørensen passerte metalldetektoren. Dermed måtte direktøren sjekkes ekstra nøye.
SIKKER BAK GLASS: I fjor kunne ranerne rive maleriene ned fra veggen. Nå får de ikke tak i dem bak solide glassplater.
KJENNER DU DEG IGJEN? Nei, det er ikke sikkerhetskontrollen på Gardermoen, men inngangspartiet til Munch-museet.