Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fet svindel

Regningen på større bryster, større penis og fettsuging leveres forsikringsselskapene, kamuflert som skader og ulykker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har hatt flere saker der plastisk kirurgi kamufleres som legeregninger. Det går på større penis, større bryster, mindre bryster, fettsuging og liknende, forteller utredersjef Olav Fjælberg i Gjensidige NOR.

Fettsuging

- Vi hadde en spesiell sak i Iran for tre år siden. En norsk-iransk kvinne hevdet at hun var blitt spiddet av en metallstang etter en påkjørsel. Hun leverte inn faktura på mageoperasjon til oss. Kravet var på 3845 US dollar. Vi fattet mistanke og måtte sende folk inn i Iran for å avdekke forholdet. Det viste seg at kvinnen hadde foretatt en fettsugingsoperasjon, sier utreder Nils Kristian Brekke i Gjensidige NOR.

Forholdene avdekkes når forsikringsselskapet fatter mistanke.

- Vi reagerer ofte på høy pris, navn på klinikk eller andre mistenkelige forhold og ber om en rapport. Eller vi sjekker direkte med klinikken og får legejournalen, forteller utredersjef Fjælberg.

Ansiktsløftning
 
Norske forsikringsselskaper avdekker med jevne mellomrom svindel av denne typen, og SOS-International AS, en felles alarmsentral for en rekke store skandinaviske forsikringsselskaper, har avdekket flere forhold i år: En norsk kvinne er på tur i Spania. Hun sender inn en regning til sitt forsikringsselskap i Norge på blindtarmoperasjon på et privat sykehus i Spania. Regningen virker mistenkelig, og selskapet ber om en medisinsk rapport. Det viser seg at kvinnen hadde foretatt fettsuging av magen og rumpa og forsøkte å få utbetalt forsikringspenger for den kosmetiske behandlingen. Norsk kvinne på ferie i Peru anmelder et overfall. Hun oppgir at hun ble slått i ansiktet og frastjålet smykker og har fått behandling for en neseskade i Peru. Igjen fatter forsikringsselskapet mistanke og får oversendt en rapport. Av den framgår det at kvinnen i virkeligheten hadde fått foretatt en ansiktsløftning.

Store konsekvenser

Regningen som leveres forsikringsselskapet er ofte på 35 000- 45 000 norske kroner.

- Kosmetiske inngrep fordekt som skade ser ut til å øke i Skandinavia, opplyser Jan Sender, salgs- og markedsdirektør i SOS International AS.

 Også Vesta har erfaring med at kosmetiske operasjoner resulterer i forsikringssvindel. Svindelen blir i all hovedsak anmeldt. - Konsekvensene blir ganske store for folk. Alle deres forsikringsavtaler med oss sies opp og de får problemer med å få forsikringsavtaler andre steder, advarer skadedirektør Anne Stine Mollestad i Vesta. Forsikringssvindel generelt er et stort problem. Finansnæringens Hovedorganisasjon frykter at det svindles for svimlende tre milliarder kroner årlig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media